Tekst objavljen: 22.10.2012 15:15        


U anketi koju je sproveo portal MojPosao na više od hiljadu ispitanika o tome koliko Hrvata namerava da ode u inostranstvo i kada, čak 84 posto ispitanika potvrdilo je da namerava da potraži bolje poslovne prilike izvan hrvatskih granica.

Čak 84 posto Hrvata planira odlazak iz zemlje

Među njima, najviše, njih 64 posto, namerava da ode tokom sledeće dve godine. Reč je o onima koji smatraju da u Hrvatskoj za njih nema posla ili je slabo plaćen i kako je opšte raspoloženje u državi 'depresivno'.

Hrvatsku ne namerava da napusti 16 posto ispitanika. Njihovo je mišljenje da živeti u inostranstvu 'nije tako idealno kao što ljudi misle'. Ova grupa ispitanika naglašava svoju veliku privrženost bližnjima, ali i prednosti blizine porodice. Drugi ističu da nisu u mogućnosti da napuste zemlju zbog toga što imaju malu decu.
Od konkretnih poslova, zbog kojih planiraju da napuste Hrvatsku, navode rad na kruzeru i poslove kao što su pomoćni kuvar ili čuvanje dece, a pokazuju interes za odlazak u Nemačku i Švedsku, zatim Dubai, Kanadu, Australiju i SAD.

Hrvatsku za dve do pet godina namerava da napusti 16 posto ispitanika, a reč je o studentima ili onima koji još žele da 'ispitaju' situaciju u Hrvatskoj.

Svega četiri posto ispitanika Hrvatsku bi napustilo za više od pet godina, a reč je o ispitanicima koji ne navode svoje konkretne planove, ali zato više od ostalih ispitanika izražavaju svoje nezadovoljstvo situacijom u Hrvatskoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza gastarbajteri nezaposlenost Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana