Tekst objavljen: 29.04.2013 11:50        


Američki finansijski regulatori pooštravaju pravila za takozvane brze kredite, nakon što su kratkoročni krediti i visoke kamatne stope bacile milione Amerikanaca u začarani krug dugova.

"Brzi" krediti: Začarani krug dugova Amerikanaca

Jedanaest miliona Amerikanaca posuđuje od organizacija, poznatih i kao prodavnice brzih kredita. Iako ih oni nazivaju kratki krediti za hitne slučajeve, klijenti ih na kraju otplaćuju dugoročno.

- Otplata tog dvosedmičnog kredita se stalno produžava i na kraju ga klijenti vraćaju mesecima. Tako da žive od novca koji su pozajmili po kamati od 400 posto - kaže Ričard Kordraj iz Kancelarije za zaštitu potrošača.

Trinaest američkih država zabranili su prodavnice brzih kredita. Ali, obične banke nemaju restrikcije kad je reč o zajmovima na buduće prihode.

Oni koji su za prodavnice kredita i kredite na buduće prihode, smatraju da su u tom slučaju jedina alternativa prekoračenja po bankarskim računima, koja su preskupa. Ali, ne dele svi isto mišljenje.

Nik Burk iz Fondacije Pew Charitable kaže da gotovo 65 posto klijenata koji uzimaju takve kredite imaju i prekoračenja po računima, tako da ovakvi krediti nisu alternativa.

Sada finansijski regulatori savetuju bankama da pre odobravanja kredita procene finansijsku situaciju klijenata i njihovu kreditnu prošlost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dugovi zaduženost prezaduženost sjedinjene američke države SAD Amerika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana