Tekst objavljen: 04.04.2013 11:50        


Građani velike Britanije danas pripadaju jednoj od sedam društvenih klasa jer je tradicionalna podela na radničku, srednju i višu klasu zastarela i odnosi se na samo 39 posto stanovnika.

Britanija je danas zemlja sa sedam klasa

Klasa se tradicionalno definiše zanimanjem, bogatstvom i obrazovanjem, ali istraživanje pokazuje da klasa ima tri dimenzije - ekonomsku, socijalnu i kulturnu.

Novodefinisane su sledeće klase - elita, čvrsta srednja klasa, tehnička srednja klasa, novo imućno radništvo, tradicionalna radnička klasa, uslužna klasa u usponu i prekarijat.

Istraživači kažu da u Britaniji ima 6 posto pripadnika elite. Na suprotnoj je strani prekarijat. Tu najsiromašniju skupinu lišenu gotovo svega čini gotovo 15 posto stanovništva. Čvrsta srednja klasa čini 25 posto populacije i najveća je od svih klasa, a tradicionalna radnička klasa danas je samo 14 posto ukupnog britanskog stanovništva.
- Elita je najprivilegovanija skupina u Velikoj Britaniji, bogatstvom jasno odeljena od ostalih šest klasa. Ta skupina ima najviši nivo sva tri kapitala.

- Čvrsta srednja klasa tzv. ukorenjena klasa druga je po bogatstvu. To je najveća i najdruštvenija klasa, a njen kulturni kapital drugi je po redu.

- Tehnička srednja klasa mala je i karakteristična nova klasa. Imućna je, ali nema visok nivo socijalnog i kulturnog kapitala. Karakteriše je društvena izolacija i kulturna apatija.

- Novo imućno radništvo mlada je klasna skupina socijalno i kulturno aktivna, a ekonomski joj se kapital približava sredini.

- Tradicionalna radnička klasa ima nizak nivo sva tri oblika kapitala, ali nije joj sve uskraćeno. Pripadnici ove klase imaju srazmerno vredne kuće, a to se tumači činjenicom da je to najstarija skupina, prosečne starosti od 66 godina.

- Uslužna klasa u usponu je nova, mlada i urbana skupina, srazmerno siromašna, ali s visokim društvenim i kulturnim kapitalom.

- Prekarijat ili 'proletarijat ugrožen neizvesnošću' najsiromašnija je skupina kojoj najviše nedostaje, s niskim rezultatom i u socijalnom i u kulturnom kapitalu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
građani stanovništvo ekonomija Britanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana