Tekst objavljen: 05.05.2013 11:00        


Da bi dobila kredit Svetske banke za pomoć budžetu, Srbija mora da ima dogovoren aranžman sa MMF-om, poručio je direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor.

Brefor: Sporazum sa MMF-om, pa kredit za budžet

Ukoliko do sporazuma sa MMF-om ne dođe novac namenjen Srbiji neće biti izgubljen, već verovatno preusmeren u druge projekte, rekao je on.

Svetska banka je prošle nedelje odobrila kredit od sto miliona dolara za obnovu puteva u Srbiji, a najavljena je mogućnost kredita od 400 miliona dolara za pomoć srpskom budžetu ukoliko se za to ispune uslovi.
- Ali mislim da je plan A, koji podrazumeva aranžman sa MMF-om, od kojeg zavisi naš kredit za budžet kao i ruski kredit za budžet, najbolji scenario za Srbiju - rekao je Brefor.

Na pitanje da li je utemeljen optimizam Vlade Srbije da je moguć novi aramžman sa MMF-om, Brefor je odgovorio izrazivši nadu da će dogovor biti postignut, iako postoje određeni izazovi poput većeg manjka u državnoj kasi od planiranog.

- Detalji mera koje vlada planira da usvoji kako bi smanjila minus u kasi će biti drugi izazov. One treba da budu kredibilne i da pokažu posvećenost vlade sređivanju stanja u budžetu - rekao je Brefor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija Srbija MMF međunarodni monetarni fond svetska banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana