Tekst objavljen: 10.06.2013 14:47        


Srbija ne ide prema kriznom grčkom scenariju, ali ne može da opstane sa ovako visokim budžetskim deficitom i stalnm zaduživanjem, kaže šef kancelarije Svetske banke (SB) u Beogradu Lu Brefor.

Brefor: Nema grčkog scenarija ali mora da se menja

Brefor objašnjava da Vlada Srbije treba u idućoj godini da smanji budžetski deficit zemlje za najmanje jedan do 1,5 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP), uz napomenu da nužne mere treba preduzimati što pre, jer će za njihovo donošenje u septembru i oktobru već biti kasno.

Brefor je pohvalio poteze Vlade preduzete u septembru i oktobru prošle godine, kada je izvršena fiskalna konsolidacija, istovremeno ukazujući da, prema njegovom mišljenju, u Srbiji postoji snažna sprega lobija i birokratije koji se protive reformama ne želeći promenu sadašnjeg ekonomskog sistema.
- Kako će to Vlada da izvede, kojom matematikom, to je na njima - kazao je Brefor i dodao da "imajući u vidu da plate u javnom sektoru i penzije predstavljaju 52 odsto troškova budžeta, ne vidi kako Vlada može da smanji deficit ako se ništa ne učini u pogledu plata i penzija. Na Vladi je da odluči šta želi".

Mnogi zaposleni u Srbiji su, prema rečima zvaničnika SB, napustili vrlo rano posao i otišli u punu penziju i to ne može da izdrži ni jedan sistem u svetu.

Srbija, prema njegovim rečima, ima sve starije stanovništvo i to mora uzeti u obzir, rekao je Brefor, napominjući da je u vreme bivše Jugoslavije troje zaposlenih ljudi izdržavalo jednog penzionera, a sada je jedan zaposleni na 1,7 korisnika penzija.

Mogući način da se ovaj problem reši je ili povećanje godina rada, ili reformisanje i racionalizacija penzionog sistema, ukazao je zvaničnik SB.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lu brefor ekonomija ekonomska kriza Srbija grčki scenario plate penzije zamrzavanje plata i penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana