Tekst objavljen: 17.07.2013 8:30        


Da u Srbiji nije tako visoka stopa nezaposlenosti i da svi koji rade primaju plate, prosečna zarada od 41.821 dinara ukazivala bi da se ovde relativno pristojno živi. Ali, od relativno pristojnog života građane ovde odvaja mnogo toga.

Bez plate godinama radi više od 50.000 ljudi

Svaki treći čovek ne radi, između ostalog više od 50 odsto mladih, a od 1,7 miliona zaposlenih ima 50.000 onih koji rade, a ne primaju platu već godinama.

O situaciji na tržištu rada možda dovoljno govori i poslednja Anketa o radnoj snazi, sa podacima iz aprila ove godine, da su zaposlena 2,2 miliona, a radno neaktivna čak 3,2 miliona, ne računajući decu mlađu od 15 godina, koja, podrazumeva se, ne rade. Zabrinjavajućih podataka iz ove ankete je dosta, a između ostalih, i taj da je od ta 3,2 miliona, čak 2,1 milion neaktivnih koji ne žele da rade i to iz različitih, manje ili više opravdanih razloga. Osim toga, najduži je spisak onih koji posao traže duže od 10 godina, takvih je 16,8 odsto, potom slede oni koji na posao čekaju dve do četiri godine (15,6 odsto).
Međutim, prema podacima sindikata, ta cifra se uvećava za još 100.000 onih koji rade, a zaradu čekaju po nekoliko meseci do godinu dana.

- Tih 50.000 zaposlenih ne primaju plate godinama, i to su uglavnom oni koji rade u preduzećima u restrukturiranju ili onima čiji su računi u blokadi - napominje Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Ona kaže da prema podacima koje oni imaju, a koji su prilično tačni, ima još 100.000 onih koji neredovno primaju zarade.

Savićeva ističe kako u Srbiji ima 36.800 radnika koji primaju manje od minimalca, a da je prema zvaničnim statistikama 300.000 onih koji mogu da računaju samo na minimalnu zaradu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija Srbija zaposleni radnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana