Tekst objavljen: 09.06.2013 10:00        


Banka Credito Emiliano, na prvi je pogled banka kao i svaka druga, s poslovnicama širom Italije. Ono što je razlikuje je to što u sefu nećete pronaći poluge zlata, dijamante ili novac. Umesto toga, u njihovim trezorima nalaze se desetine hiljada kolutova parmezana, pažljivo smeštenih na police.

Banka daje kredit, rate vraćate u - parmezanu

U nekim delovima Italije ovo je stvarnost, jer je čuveni “Reggiano” parmezan toliko dragocen da su neke banke voljne da zadrže sir kao otplatu dugova i kredita svojih klijenata.

Tako i ova banka sir preuzima od lokalnih poljoprivrednika u zamenu za otplatu kredita ili njegovo smanjenje za tri posto. Službenici banke brinu o sazrevanju sira, kao i određenoj temperaturi i nivou vlažnosti.

Možda zvuči čudno, ali banka Credito Emiliano ovu robu tretira kao što druge banke tretiraju zlato, i to iz jako dobrog razloga  - trezor sa sirevima vredan je oko 200 miliona dolara.

S obzirom na to da je Italija zapala u najgoru krizu od Drugog svjetskog rata ova banka je pomogla proizvođačima parmezana da njihova proizvodnja ne propadne.

Proizvođači su sretni što čak 80 posto dugova otplaćuju sirom, a samo mali deo kamate novcem, pritom banka nije na gubitku jer uvek može da proda sir i zaradi novac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
parmezan Italija ekonomska kriza dužnička kriza banke banka sir

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana