Tekst objavljen: 15.05.2013 18:00        


Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić rekla je u Čačku da položaj radnika u Srbiji nikada nije bio gori u novijoj istoriji i da je nezaposleno 1.050.000 gradjana Srbije.

ASNS: U Srbiji nezaposleno milion građana

Ona je rekla da je po zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, nezaposleno 765.000 ljudi, ali ASNS ima precizne podatke i o nezaposlenima koji nisu prijavljeni toj službi ili rade "na crno".

Po oceni predsednice ASNS, stopa nezaposlenosti u Srbiji do kraja godine iznosiće 30 odsto.

- Od početka ove godine u Srbiji je bez posla ostalo oko 30.000 ljudi, a očekuje se da će od 63.000 radnika, koliko je u preduzećima koja su u procesu restrukturanja, polovina ostati bez posla jer će 50 odsto tih preduzeća otići u stečaj - rekla je Savić.

Dodala je da će ove godine ekonomska situacija biti teža nego lane.

Savić, koja je i poslanik LDP-a u Skupštini Srbije, rekla je da će se do kraja maja održati vanredna skupštinska sednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda: ekonomski i socijalni položaj radnika, odnosno gradjana Srbije.

- Položaj radnika u Srbiji nikada nije bio teži jer je ogroman broj nezaposlenih, jer se ne poštuje Zakon o radu, ni kolektivni ugovori, nema garancija da će oni koji rade primiti platu, ne uplaćuju se socijalni i penzioni doprinosi - nabrojala je Savić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija nezaposleni nezaposlenost ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana