Tekst objavljen: 29.01.2013 14:05        


Ukoliko austrijska Alpina početkom marta ne nastavi radove na Koridoru 10, tačnije na obilaznici oko Dimitrovgrada, država će raskinuti ugovor, povući će bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla i raspisati tender za novog izvođača. Razlog je probijanje rokova za više od 18 meseci.

Alpina probila rok 18 meseci, država preti otkazom

- Svetska banka hoće da povuče kredit, koji je odobrila Srbiji za deo Koridora 10, ako se radovi ne nastave početkom građevinske sezone, a to je u zavisnosti od vremenskih prilika 1. ili 15. mart - otkriva Dmitar Đurović, novi direktor Koridora Srbije.

On navodi da "Alpina na obilaznici oko Dimitrovgrada radi dva lota, na jednom je stepen završenosti 89 odsto, a na drugom 62 odsto".

Do 10. februara Alpina ima rok da Koridorima Srbije dostavi dinamiku radova od početka građevinske sezone. Ova austrijska kompanija na svim gradilištima u Srbiji trenutno ima 117 radnika i 200 mašina.

Podsetimo, za raskinutu koncesiju Horgoš - Požega Alpina je zajedno sa partnerom Porom tužila Srbiju arbitraži u Parizu, a odštetni zahtev podnet je na oko 71 milion evra.

Kako kaže Savka Mangović, zamenik republičkog javnog pravobranioca, spor u Parizu je još u toku, tačnije čeka se odluka.

Sve su veći izgledi da se sa Alpinom Srbija sretne na još jednoj arbitraži zbog mosta kod Beške. Alpina traži 102 miliona evra, Srbija daje 62 miliona.





 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izgradnja autoputa alpina Srbija koridor 10 koridori infrastruktura saobraćaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana