Tekst objavljen: 12.03.2013 9:30        


Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku mogao bi već na sledećoj sednici Vlade Srbije da bude vraćen na 0,05 mikrograma po litru, najavio je zamenik šefa poslaničke grupe SNS Zoran Babić

"Afera aflatoksin" srušila izvoz kukuruza 90 odsto

- Pomeranje granice bila je privremena mera koja će možda već na prvoj sledećoj sednici vlade biti vraćena. Zalažemo se da se ta granica vrati na 0,05 mikrograma po litru - rekao je Babić i dodao da mleko do 0,5 mikrograma aflatoksina po litru nije opasno po zdravlje građana.

Istovremeno, preciznih podataka o tome koliko je kukuruza u Srbiji zaraženo aflatoksinom nema.

Stručnjaci su, međutim, saglasni u tome da je izvoz ovog našeg najvećeg izvoznog proizvoda u poslednja dva meseca opao za 90 odsto, kao i da se ovakav ishod mogao preduprediti preventivnim merama, u vreme berbe i skladištenja.

U problemima su i ratari. Cena kukuruza je, naime, sa 29 dinara, pala na samo 20 dinara za kilogram, a pozicija Srbije, koja je već godinama unazad, među 10 najvećih izvoznika kukuruza u svetu, ozbiljno je poljuljana.

- Nalazimo se u situaciji da sami sebi „uskačemo u usta“ zbog neprimerenih izjava o „zatrovanom“ kukuruzu - ističe Goran Bekavac, sa Odeljenja za kukuruz, novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Irena 12.03.2013 9:58

    Ovi i dalje zovu trovanje naroda "Aferom", kao da su rezultati pokazali da je mleko ispravno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija agrar poljoprivreda izvoz hrane kvalitet hrane zdrava hrana mleko kukuruz

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana