Tekst objavljen: 03.08.2023 15:45        


Kompanija Yettel i njena sestrinska firma "Cetin" dobijaju novog većinskog vlasnika - kompaniju "Etisalat and" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Yettel menja vlasnika, ali Mobi banka ostaje u vlasništvu PPF grupe


Međutim, Mobi banka ostaje i dalje u stoprocentnom vlasništvu kompanije u okviru češke PPF grupe, objavio je portal N1.

Narodna banka Srbije je potvrdila da do sada nije dobila nijedan zahtev za davanje saglasnosti za sticanje udela u Mobi banci, preneo je N1.

Podseća se da češka PPF grupa posluje u pet oblasti: telekomunikacije, mediji, bankarstvo i finansijske usluge, e-trgovina i maloprodaja, dok peta oblast obuhvata raznolike delatnosti - od nekretnina, preko biotehnologije, pa do transporta.

Kompanija koja posluje u oblasti telekomunikacija je PPF Telekom grupa, u okviru koje posluju tri kompanije koje dalje imaju svoje kćerke-firme. To su "Yettel", sa istoimenim firmama u Srbiji, Bugarskoj i Mađarskoj, zatim O2 sa firmama u Češkoj i Slovačkoj, kao i Cetin grupa, sa istoimenim firmama u Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj i Češkoj.

Obelodanjena kupoprodaja između "Emirejts Telekomunikejšn grup" (Emirates Telecommunication Group - Etisalat end) i PPF grupe, odnosi se na sticanje udela od 50 odsto plus jedne akcije u imovini PPF Telekom grupe (PPF Telekom) u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Preduzeća u Češkoj ostaju izuzete od promene vlasništva, a isto, kako je navedeno u saopštenju PPF grupe, važi i za Mobi banku u Srbiji.

Objašnjeno je da je Mobi banka Beograd u vlasništvu PPF Financial Holdings, koji, prema podacima iz finansijskih izveštaja grupe, upravlja sa ukupno 12 banaka – od Češke i Slovačke, preko Velike Britanije i Srbije do Vijetnama, Indije, Kine… i nije bio predmet kupoprodaje vlasničkog udela od strane kompanije iz Emirata.

Podseća se da je kompanija iz Emirata potpisala sa PPF grupom sporazum prema kojem će steći udeo od 50 odsto plus jednu akciju u imovini PPF Telekom grupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoja, a ovo se odnosi na kompanije "Jetel" i "Cetin".

Strane u transakciji su se dogovorile da će "Etisalat end" platiti 2,15 milijardi evra unapred na zatvaranju akvizicije 50 odsto udela, plus jednu akciju u PPF Telekomu i dodatne isplatiti do 350 miliona evra u roku od tri godine nakon zatvaranja akvizije, ako PPF Telekom premaši određene finansijske ciljeve.

Ovo podleže povratu do 75 miliona evra, ako se takvi finansijski ciljevi ne ostvare, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu PPF grupe.

Postojeća sredstva PPF Telekoma u Češkoj, uključujući češkog operatera O2 CZ i provajder telekomunikacione infrastrukture "Cetin Čez" (Cetin Czech), biće preneta van PPF Telekom grupe i neće biti deo transakcije.

PPF će zadržati svoj 100 odsto indirektni udeo u O2 CZ i svoj sadašnji indirektni udeo u firmi Cetin Čez, navedeno je u saopštenju, preneo je N1.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PPF grupa preuzimanje yettela Yettel mobi banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana