Tekst objavljen: 20.02.2015 6:54        


Turistička organizacija Vrnjačke Banje će na poseban način označiti sve vile i pansione "pretekle" iz vremena Prvog svetskog rata, a posebno će biti obeležena 100. godišnjica boravka poznatog proizvodjača čaja iz Velike Britanije, ser Tomasa Liptona.

Vrnjačka Banja u čast Liptonu

Predstavik TO Vrnjačke Banje Goran Karavesović kaže da je u to vreme u banjskim vilama bilo dosta poznatih ličnosti, uticajnih izbeglica, medicinskih misija i okupatora.

"Sagradjene sa kraja 19. i početka 20. veka, i svojim izgledom i namenom su kreirale gospodski i građanski duh Vrnjaca, koji nije utihnuo ni u toku rata. Neke od njih je, nažalost, preuzeo zub vremena, a neke su sačuvane i biće obeležene na zadovoljstvo brojnih posetilaca", najavio je Karavesović.

On je za Tanjug objasnio da će na svakoj od tih kuća biti postavljena tabla sa sadašnjom i slikom objekta kako je nekada izgledao, ali isa zapisom o istorijskim ličnostima i dogadjajima vezanim za njega.
Lipton je u Prvom svetskom ratu svojim jahtama prevozio sanitetski materijal, kao i bolničko osoblje, koje je dolazilo u pomoć srpskim bolnicama.
Luksuzna Liptonova jahta "Erin", kao i druge jahte, često su saobraćale od Londona, preko Marseja i Atine do Soluna.

U februaru 1915. godine doplovio je sa Misijom britanskog Crvenog krsta, na čelu sa kapetanom Benetom.
"Veličanstvena mala Srbija! Kako ona divno igra svoju ulogu u Velikom ratu", rekao je Lipton kad je stigao u Vrnjačku Banju, 1915. godine, u vreme bitaka, posle kojih je izbila velika epidemija pegavog tifusa.
Vrnjačka Banja je tokom rata bila veliko lečilište, najveće u Srbiji, u kom su se lečili i rehabilitovali srpski ratnici. Lipton je doneo pomoć u vidu sanitetskog materijala, hrane i odeće za Berijevu bolnicu.

Sedište te bolnice bilo je u stacionaru "Terapija", koja je bila locirana u neposrednoj blizini izvora Slatina, a druga medicinska misija bila je bolnica Crvenog krsta Velike Britanije, smeštena u tri banjske vile - Šumadiji, Zlatiboru i Avali. One su stacionirane na padini Crkvenog brda i još su u funkciji.

Lipton je bio iznenađen da dame iz najuglednijih porodica pomažu u privremenim bolnicama, a mnoge žene, čiji su muževi na frontu, rade na poljima, kako bi prehranile porodicu".

"Ovo je prilika da posle 100 godina, adekvatnim tablama sa kratkim tekstom obeležimo mesta gde je boravio veliki čovek i humanista ser Tomas Lipton, kaže Karavesović.

Lipton je inače rođen u skromnoj porodici irskog porekla, ali je u 30. godini postao multimilioner i najpoznatiji proizvodjač čaja na svetu, koji je s ponosom pričao da je odrastao u sedmočlanoj porodici u malom stanu sa dve sobe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vrnjačka banja Lipton

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana