Tekst objavljen: 24.02.2015 12:31        


BEOGRAD, 9. februara (Tanjug) - Institut za tržišna istraživanja (IZIT) će nakon 12 godina obustaviti mesečno izveštavanje o makroekonomskim kretanjima, jer ne može da plaća porez na imovinu koji im je u 2014. povećan 22 puta u odnosu na prethodni period. "Država nam obračunava porez na vrednost kvadratog metra od gotovo 4.000 evra, koliko košta kvadrat na Menhetnu", rekla je novinarima savetnica IZIT-a Dragana Kanjevac.

Visoki porez stopirao izveštavanje IZIT-a

BEOGRAD, 9. februara (Tanjug) - Institut za tržišna istraživanja (IZIT) će nakon 12 godina obustaviti mesečno izveštavanje o makroekonomskim kretanjima, jer ne može da plaća porez na imovinu koji im je u 2014. povećan 22 puta u odnosu na prethodni period.
"Država nam obračunava porez na vrednost kvadratog metra od gotovo 4.000 evra, koliko košta kvadrat na Menhetnu", rekla je novinarima savetnica IZIT-a Dragana Kanjevac.
Institut je inače vlasnik prostora zgrade u Dečanskoj ulici u centru Beograda na koju i plaća porez na imovinu. Medjutim, od kako je promenjen obračun, pa se sada kao osnovica koristi tržišna, a ne knjigovodstvena vrednost nekretnine, godišnje obaveze instituta po tom osnovu porasle su sa oko 40.000 na blizu 900.000 dinara.
"Slažem se da je i 40.000 možda bilo malo, ali je 900.000 godišnje za porez zaista previše i nerealno. Plaćamo kao da živimo u ekstra luksuznom prostoru, a zgrada je stara 53 godine. Nema ni centralno grejanje", rekla je savetnica instituta.
Prema njenim rečima, država verovatno obračunava porez na osnovu zone, ali je ipak preterano da kvadrat bilo gde u Beogradu računaju da košta gotovo 4.000 evra.
"Uz to, amortizaciju nisu računali, iako je zgrada izgradjena 1962. godine", rekla je ona.
Danas je, prema njenim rečima ekonomista Saša Djogović predstavio poslednju mesečnu analizu novinarima, a da li će se i kada izveštavanje IZIT-a nastaviti, za sada nije mogla da kaže.
"Znam samo da je šteta da se prekine ovo izveštavanje, jer je neprofitabilno, traje 12 godina i u interesu je javnosti", rekla je ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana