Tekst objavljen: 26.06.2015 11:12        


Švajcarski franak je u četvrtak oslabio na 10-dnevni minimum u odnosu na prilično stabilan evro, nakon što je guverner Centralne banke Švajcarske (SNB) izjavio da je franak značajno precenjen i da će SNB nastaviti sa intervencijama na deviznom tržištu.

Vesti sa tržišta

Pošto razgovori između prezadužene Grčke i njenih kreditora ne ukazuju na postizanje dogovora u predviđenom roku, evro je praćen blagom volatilnošću u odnosu na dolar, ali se zadržao u nedavnim okvirima trgovanja. Evro je bio skoro nepromenjen na nivou od 1,1210 dolara tokom prepodnevnog trgovanja.

Najveći pomak među glavnim valutama ostvario je švajcarski franak, koji je oslabio čak 0,8 procenata na 1,05465 evra, nakon izjave guvernera SNB, Tomasa Jordana.
Ukoliko grčki zvaničnici ne postignu dogovor sa kreditorima, verovatno će izazvati pojačanu tražnju za sigurnim švajcarskim frankom.

Evro se već nekoliko nedelja trguje u rasponu od 1,09 do 1,14 dolara, dok stratezi diskutuju o tome u kojoj meri su pregovori sa Grčkom uticali na kretanje valute.

Pojedini analitičari dele mišljenje da tržišta računaju na to da će neka vrsta dogovora sa Grčkom biti postignuta, i da će kretanje kursa evro/dolar uskoro diktirati fundamentalni faktori. Zbog ultra labave monetarne politike u evrozoni i rasta kamatnih stopa u SAD, evro će verovatno nastaviti da slabi.
U četvrtak se međuankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 120,35/65. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 120,25/55, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 9,6 miliona evra po prosečnom kursu od 120,4208. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na 120,25/55.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 2.630 miliona dinara na nivou od 4,10 do 4,40.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta švajcarski franak kurs američki dolar dinar evro međuvalutna berza devizno tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana