Tekst objavljen: 28.10.2022 14:15        


Vlada je donela odluku da za još 3.330 građana u 17 vojvođanskih opština budu obezbeđeni ovi vaučeri

Vaučere za grejanje daje još 17 opština


Opštine u Vojvodini su nedavno počele sa dodelom energetskih vaučera najugroženijim grupama građana. Među prvima su to uradile Sremska Mitrovica, Ruma i Sombor. A nakon sednice koja je održana u sredu pokrajinskavlada donela je odluku da za još 3.330 građana u 17 vojvođanskih opština budu obezbeđeni ovi vaučeri.

Ukupan iznos jednog vaučera biće 15.000 dinara,a sve u cilju olakšanja plaćanja računa za toplotnu energiju kao i pomoć pri nabavci ogreva najugroženijim građanima.Prijave se podnose do utroška sredstava, a najkasnije do 17. novembra. Osim subvencije biće moguća i refundacija troškova nabavke ogrevnog drveta, mazuta i uglja.

Situacija je takva da je ogrev značajno skuplji u odnosu na prošlu godinu, i samim tim sve je manje dostupan građanima. Subvencije predstavljaju jedan od mogućih vidovaolakšica onim najugroženijim građanima. U Evropi su se mnoge države odlučile za sličan korak, među njima su: Francuska, Poljska, Italija i Holandija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Srbija

Sremska Mitrovica jejedan od prvih gradova u Srbiji koji je uveo "energetske vaučere"građanima za predstojeću zimu. Njihova vrednost iznosiće maksmalno 10.000 dinara, ako ima pravo na korišćenje odlučiće će stručna komisija.Grad Sombor će ove grejne sezone socijalno ugroženim građanima pomoći u plaćanju energenata tako što će im dodeliti energetske vaučere u iznosu od po 15.000 dinara.

Prvobitni rok za prijavljivanje u Somboru je bio 25. oktobar ali je produžen pa građani mogu da se prijavljuju do utroška sredstava.Socijalno ugroženim Somborcima će biti dodeljivani vaučeri u iznosu od po 15.000 dinara, a kako je navedeno na zvaničnom gradskom sajtu, njima će građani moći da plate račune za utrošenu toplotnu energiju ili da nabave ogrev - drvo, pelet, brikete..

Potrebna dokumentacija dostavlja se Centru za pružanje usluga sojialne zaštite grada Sombora, gde mogu da dobiju sve potrebne informacije za prijavljivanje i dobijanje ovog vaučera.Nakon Sremske Mitrovice i Sombora i opština Ruma uvela je subvencije u vidu energetskih vaučera. Ova odluka usvojena je na sednici Opštinskog veća, a o njoj će se sutra izjasniti i odbornici lokalnog parlamenta.

"U ovu svrhu izdvojili smo 30 miliona dinara, a po 15.000 dinara dobijaće socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Ovom merom će biti obuhvaćeno 2.000 domaćinstava. Građani će energetske vaučere moći da koriste u našim javnim preduzećima JP 'Stambeno', JP 'Gas-Ruma' za plaćanje računa za utrošak energije, a i za nabavku ogreva kod privatnih subjekata koji prodaju čvrsto gorivo, ugalj i drva", istakla je Ćirić.

Kako bi dobili subvencije građani Rume treba da ispune određene uslove. Treba da imaju prebivalište na teritoriji rumske opštine i da ukupni mesečni prihod i primanja po članu domaćinstva ne prelaze 25.000 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vaučeri za grejanje grejanje vojvodina energetski ugroženi kupci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana