Tekst objavljen: 24.02.2015 10:06        


MOSKVA, 9. februara (Tanjug) - Rusija i Turska su utvrdile trasu gasovoda Turski tok teritorijom te zemlje, koja je istovremeno povećala zahtev za isporuku gasa tim gasovodom, sa 14 na 16 milijardi kubnih metara godišnje. To je istovetno sadašnjem kapacitetu morskog gasovoda Plavi tok, koji obezbedjuje polovinu isporuka ruskog gasa u Tursku, peneo je Interfaks.

Utvrdjena trasa Turskog toka, Turska traži više gasa

MOSKVA, 9. februara (Tanjug) - Rusija i Turska su utvrdile trasu gasovoda Turski tok teritorijom te zemlje, koja je istovremeno povećala zahtev za isporuku gasa tim gasovodom, sa 14 na 16 milijardi kubnih metara godišnje.
To je istovetno sadašnjem kapacitetu morskog gasovoda Plavi tok, koji obezbedjuje polovinu isporuka ruskog gasa u Tursku, peneo je Interfaks.
"Prilikom projektovanja gasovoda imaće se u vidu povećane potrebe za prirodnim gasom oblasti Istambula, a u vezi s tim je utvrdjen obim gasa koji će biti dostavljan na granicu Turske i Grčke na 47 milijardi kubnih metara. Kapacitet gasovoda po dnu Crnog mora iz Rusije u Tursku projektovan je na 63 milijardi kubnih metara godišnje, a preliminarni rok završetka izgradnje prve linije je decembar 2016. godine", navodi se u saopštenju Gasproma.
Direktor koncerna Aleksej Miler i ministar energetike Turske Taner Jildiz su prilikom najnovijeg razgovora u Turskoj odredili ključne, reperne tačke maršrute i tehnička rešenja gaosovoda na teritoriji Turske. Konkretno, na sastanku, održanom u subotu, odredjena je tačka izlaska na kopno - rejon naselja Kajakej (Kiyikoy), dok je tačka isporuke gasa za turske potrošče Luleburgas i rejon izlaska na tursko-grčku granicu u mestu Epsila. Dužina gasovoda će biti 180 kilometara.
Turska je drugo po veličini tržište Gasproma, posle Nemačke. Prošle godine je Gasprom u Tursku izvezao 27,4 milijarde kubnih metara gasa. Trenutno se isporuke ruskog gasa u Tursku realizuju morskim gasovodom Plavi potok i Transbalkanskim gasovodom preko Ukrajine.
Ideja za izgradnju gasovoda Turski došla je kao zamena za projekat Južni tok, o čijoj obustavi je saopštio ruski predsednik Vladimir Putin 1. decembra 2014. godine.
Predvidja se da morski deo Turskog toka u dužini od 660 kilometara koristi planiranu trasu Južnog toka (što znači da se neće trošiti vreme i novac za nova morska istraživanja), a zatim će skrenuti ka evropskoj obali Turske.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana