Tekst objavljen: 24.02.2015 10:55        


BEOGRAD, 9. februara (Tanjug) - Na farmama Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) u januaru je dnevna isporuka mleka iznosila više od 177.000 litara, što je 7000 litara više nego godinu dana ranije, a očekivanja su da na kraju ove godine bude ostvrarena pet odsto veća proizvodnja od prošlogodišnje. Tokom januara je proizvedeno blizu šest miliona litara mleka, a mlekarama je isporučeno 5,5 miliona litar

U PKB u januaru veće dnevne isporuke mleka

BEOGRAD, 9. februara (Tanjug) - Na farmama Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) u januaru je dnevna isporuka mleka iznosila više od 177.000 litara, što je 7000 litara više nego godinu dana ranije, a očekivanja su da na kraju ove godine bude ostvrarena pet odsto veća proizvodnja od prošlogodišnje.
Tokom januara je proizvedeno blizu šest miliona litara mleka, a mlekarama je isporučeno 5,5 miliona litara.
Veće dnevne isporuke su, prema rečima zamenika direktora proizvodnje u PKB, Nikole Lazića, postignute zahvaljujući tome što kombinat broji 310 više krava, i što je neznatno veća proizvodnja po kravi. Prosečno je na farmama PKB u januaru bilo 8.620 krava.
Lazić je naglasio da je u PKB mogu biti zadovoljni ovakvim proizvodnim rezultatima.
"Nailazi period rasta proizvodnje mleka posmatrajući ustaljenu dinamiku, a prisutan je i potencijal koji proizilazi iz strukture muznog stada", objasnio je Lazić, a objavljeno je u listu "Poljoindustrija" koji izdaje PKB.
On je objasnio da je prethodna godina bila teška za pripremu sena i senaže.
"Nemamo dovoljnih količina ovih hraniva, a i njihov kvalitet je lošiji. To se negativno odražava na hemijski sastav mleka, koji bi mogao biti bolji", kazao je Lazić.
U kabastom delu obroka, po količini i kvalitetu silaža kukuruza je bolja nego ikada, što obeĆava visoku proizvodnju, napomenuo je Lazić.
"Ulažući maksimalne napore da se u obroku nadomesti deficit sena i senaže, verovatno ćemo u narednom periodu biti primorani da kupimo odredjene količine sena i da upotrebljavamo slamu u obroku kod odre|enih kategorija goveda, čak i kod muznih krava, i u većoj količini nego što bismo uobičajeno radili", rekao je Lazić.
U PKB su, dodaje, ove godine spremili veće količine zrna kukuruza konzerviranog u folije i repinog rezanca.
S obzirom na to da smo obezbedili dovoljno kvalitetnih sirovina za kompletne koncentrovane smeše, uveli u upotrebu više vrsta koncentrata, zavisno od kategorije i faze laktacije muznih krava, stoka će biti kvalitetno hranjena, naglasio je Lazić.
On je zaključio da će biti zadovoljene potrebe visoke proizvodnje koja je ove godine projektovana na oko pet procenata više u odnosu na ostvarenu u prošloj godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana