Tekst objavljen: 03.05.2022 14:00        


Najveće svetske trgovačke kuće planiraju da smanje kupovinu sirove nafte i goriva ruskih naftnih kompanija koje kontroliše država 15. maja, kako bi izbegli kršenje sankcija Evropske unije protiv Rusije, prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije

Trgovci smanjuju kupovinu ruske nafte od 15. maja


Evropska unija nije nametnula zabranu uvoza ruske nafte, jer neke zemlje poput Nemačke uveliko zavise od “crnog zlata” iz te države i nemaju infrastrukturu za prelazak na alternative.Trgovačke kompanije, pak, prekidaju da kupuju naftu ruskog državnog kolosa Rosnjefta jer nastoje da primene sankcije Evropske unije kako bi se ograničio pristup Rusije međunarodnom finansijskom sistemu. Sankcije EU izuzimaju kupovinu nafte od Rosnjefta ili Gazpromnjefta, koje su navedene kao „strogo neophodne“ za osiguranje energetske sigurnosti Evrope.

Uključivanje u embargo i ruske državne naftne transportne kompanije Transnjeft, koja poseduje velike luke i naftovode, dodatno će usložiti svaku buduću prodaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Trafigura, glavni kupac ruske nafte, naznačila je da će se u potpunosti pridržavati svih primenjivih sankcija i da očekuje da će njen obim trgovanja sa ruskom naftom biti dodatno smanjen od 15. maja. Kompanija Vitol je ranije saopštila da će promet ruske nafte „značajno pasti u drugom tromesečju kako se tekuće ugovorne obaveze smanjuju“, kao i da će prestati da trguje ruskom naftom do kraja tekuće godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta ruska nafta 15. maj sankcije rusiji rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana