Tekst objavljen: 08.10.2023 12:00        


Kompanija Tesla je lansirala novu verziju Modela Y u SAD koja je 3.750 dolara jeftinija od prethodnog osnovnog modela

Tesla opet spušta cene električnih automobila


Kompanija Tesla je u SAD-u u ponedeljak predstavila Model Y sa pogonom na zadnje točkove po ceni od samo 43.990 dolara, sa deklarisanim dometom od 420 kilometara. Ovim potezom Tesla baca na kolena čak i konkurenciju sa konvencionalnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kompanija Tesla je lansirala novu verziju Modela Y u SAD koja je 3.750 dolara jeftinija od prethodnog osnovnog modela. Zanimljivo je da je ova novost u ponudi došla samo nekoliko sati nakon što je ovaj proizvođač električnih automobila prijavio "pad" broja isporučenih automobila u trećem kvartalu koji je bio veći od očekivanog. Zbog toga su i deonice Tesle doživele blagi pad vrednosti u utorak.

Sa novim ulaznim modelom i startnom cenom od 43.990 dolara, te dodatnim popustom od 500 dolara i Federalnim olakšicama od 7.500 dolara nakon kupovine to znači da je moguće ovaj model dobiti za konačnu cenu od 35.990 dolara. To čini Model Y privlačnim i kupcima koji nisu razmatrali električne modele jer sa tom cenom je značajno pristupačniji i od brojnih modela ove veličine sa konvencionalnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prethodni osnovni Model Y koji je koštao 47.740 dolara više nije dostupan. Verzije sa dužim dometom i većim performansama sa dva motora za Model Y koštaju od 50.490 dolara i 54.490 dolara.

Tesla već neko vreme prodaje Model Y sa zadnjim pogonom u Kini i Evropi, dok je 2021. godine nakratko ponudio RWD Model Y u SAD sa dometom od 390 kilometara, ali je vrlo brzo povukao tu verziju sa tržišta.

Jeftiniji Model Y bi trebalo da poboljša prodaju, ali ujedno najavljuje nastavak pritiska na prodajne cene i marže što su evropski proizvođači ovog leta itekako osetili na svim tržištima u EU.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
električni automobili tesla spuštanje cena model y

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana