Tekst objavljen: 18.12.2015 14:58        


Srpski dinar i poljska zlota najmanje su oslabile u decembru, 0,7 odsto, zbog odluke američkog FED-a da koriguje svoju kamatu za 0,25 osto, dok su ostale valute u istom periodu slabile za oko tri odsto izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.  

Tabaković: Odluka FED-a najmanje srozala dinar i zlotu

NBS je, kako je rekla, prodala u 17 dana decembra 280 miliona evra kako bi ublažila oscilacije kursa, izazvane odlukom američkih federalnih rezervi.

"Gledajući neto iznos od početka godine, neto efekat, u plusu smo 510 miliona evra", rekla je Tabaković na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni prvi razultati dijagnostičkih ispitivanja.

Guverner je navela da niko ne može da kaže da je iznenađen tom odlukom i da je pomeranje kamate FED-a za 0,25 odsto nešto što se u centralnoj banci pretpostavljalo.

Ona je dodala da su gotovo svi tržišni učesnici već uneli u svoje aktivnosti taj scenario, što su početkom decembra svi osetili.

"Ovo pomeranje je s pravom urađeno i ono je uračunato pa ne očekujemo dalje uticaje. A ako ih bude bilo, bićemo spremni da adekvatno odgovorimo", rekla je Tabaković.

FED je, inače, podigao kamatnu stopu za četvrt poena u rasponu od 0,25 do 0,5 procenata, čime je završen sedmogodišnji period koji je počeo 2008. u jeku finansijske krize.

Govoreći o strukturi duga države, ona je rekla da je najznačajnije da se to i posmatra kao struktura i da se upoređuje evro sa evrom, dolar sa dolarom.

"Raduje me nastojanje države da se zadužuje u dinarima i smatram da je kredit Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je vrlo povoljan, dovoljan da pokrije dolarske obaveze i ove i naredne godine", rekla je Tabaković.

Ona je, međutim, rekla da te turbulencije nisu bez uticaja na sve koji na uticaje moraju i da odgovore, a to se najviše odnosi na državu koja, kako je istakla, ima nasleđene obaveze.

"Trebalo bi imati u vidu da tu neke uslove možete da menjate a neke i ne možete. Ne možete baš svuda prevremeno da otplatite kredit, a i tamo gde možete, to nosi troškove", ukazala je Tabaković.

Tabaković je navela da je NBS u saradnji sa Ministarstvom finansija, a uz podršku MMF, odredila ljude kako bi, zajedno, ušli u posao restrukturiranja javnog duga.

Ona je podsetila da je uz pomoć IPA fondova EU i MMF u Srbiji formiran Komitet za finansijsku stabilnost, koji okuplja sve relevantne učesnike - guvernera, ministra finansija, direktora Uprave za javni dug...

To telo se, prema njenim rečima, sastaje tromesečno, i daće priliku da se uradi maksimum vezano za javni dug.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
odluka feda fed poljska zlota nbs dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana