Tekst objavljen: 24.02.2015 2:45        


SUBOTICA, 9. februara (Tanjug) - Poljoprivrednici na području Suboitice, koji imaju višegodišnje zasade, traže od nadležnih da se rokovi izdavanja državnog zemljišta koje zakupljuju produže. Jedan je od učesnika na današnjim licitacijama za zakup državnog zemljišta, Miroslav Gabrić iz Bačkih Vinograda, koji se bavi organiskim ratarstvom i stočarstvom i obradjuje oko 1.000 hektara, danas je zakupio oko 250 hektar

Subotički paori traže duže rokove zakupa zemlji

SUBOTICA, 9. februara (Tanjug) - Poljoprivrednici na području Suboitice, koji imaju višegodišnje zasade, traže od nadležnih da se rokovi izdavanja državnog zemljišta koje zakupljuju produže.
Jedan je od učesnika na današnjim licitacijama za zakup državnog zemljišta, Miroslav Gabrić iz Bačkih Vinograda, koji se bavi organiskim ratarstvom i stočarstvom i obradjuje oko 1.000 hektara, danas je zakupio oko 250 hektara zemljišta u zaštićenom području.
Medjutim, ono što je zanimljivo jeste da on zakupljuje površine koje već obradjuje, zbog čega se pridružuje poljoprivrednicima koji traže da se zemljište izdaje na duži period.
"Ne može se ova politika voditi od godine do godine. Mora biti bar pet, deset, 20 godina, da judi znaju šta će da rade u narednih pet do deset godina. Ja na ovim parcelama imam većinom zasadjenu lucerku, koja je biljka od pet-šest godina, i ja sad svake godine moram da licitiram ono što sam već zasejao", rekao je Gabrić novinarima.
U Gradskoj upravi najavljuju da će zahvaljujući izmenama zakona već od ove godine biti prtomenjena dužina rokova izdavanja, a koje će u praksi biti primenjene naredne godine.
To se, po rečima Šefa Kancelarije za poljoprivredno zemljiše u Subotici Grgura Stipića, odnosi na površine koje nisu za ratarsku proizvodnju, a koje bi mogle biti izdavane na period od 15 do 40 godina, u zavisnosti od višegodišnjih zasada koji budu na tim parcelama.
"Ove godine bi trebalo da dodje do izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu, gde će moći da se definiše jasniji način izdavanja državnog zemljišta na duži vremenski period, samim tim i saglasnosti ministarstva na investiticiona ulaganja i na podizanje višegodišnjih zasada", rekao je Stipić.
On je dodao da takvu ideju ima i lokalna samouprava, odnosno da se površine koje su ponudjene na kratak vremenski period daju na duže vreme, odnosno da poljoprivrednici krenu sa intenzivnijom na površinama koje nisu namenjene ratarskoj proizvodnji.
Današnje licitacije odnosile su se na oko 1.400 hektara zemljišta iz prošlogodišnjeg programa koje nije izdato u prvom krugu.
Poljoprivrednici su se prijavili na 131 javno nadmetanje, a većina parcela izdata je po početnim cenama, s obzirom na to da se radi o zemljištu lošijeg kvaliteta, odnosno zemljištu u zaštićenim zonama, koje odgovara organiskim proizvodjačima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana