Tekst objavljen: 19.02.2015 10:53        


Potrošačke cene na francuskom tržištu bile su niže u januaru 0,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je prvi pad za više od pet godina, zbog čega raste zabrinutost od trajnijeg pada cena.

Strahovanja od deflacije sve veća u Francuskoj

Prema zvaničnoj statistici, međugodišnja stopa inflacije u Francuskoj počela je da opada od decembra 2011, kada je iznosila 2,5 odsto.

U januaru 2013. stopa inflacije pala je na 1,2 odsto, a u istom mesecu prošle godine iznosila je 0,7 odsto, podseća francuski list Kapital.

Negativna inflacija, odnosno deflacija zabeležena je još u 2009. godini, izmedju maja i oktobra, i to po stopi koja se kretala do 0,7 odsto.

Isti izvor navodi da Francuska nije jedina zemlja Evropske unije koja se suočila sa deflacijom.

U decembru prošle godine, u 16 od 28 članica Evropske unije zabeležen je opšti pad cena, prema podacima Evrostata. U Itajiliji je stopa deflacije iznosila 0,1 odsto, u Irskoj 0,3 odsto, Španiji 1,1 odsto, Grčkoj 2,5 odsto.

Iako za potrošače u prvom trenutku pozitivna, budući da privremeno podiže kupovnu moć, deflaciju većina stručnjaka smatra negativnom pojavom, jer predstavlja začarani krug iz kojeg je teško izaći, s obzirom na to da navodi domaćinstva i preduzeća na odlaganje potrošnje i investicija, što koči privredni rast, navodi list.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strah od deflacije francuska u strahu stopa inflacije u francuskoj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana