Tekst objavljen: 04.11.2023 9:00        


Vrednost uvezenog voća i povrća u Srbiju tokom prošle godine iznosi 295,7 miliona evra, što je povećanje za nešto više od tri procenta u odnosu na vrednost uvoza u 2021. godini. Voće smo uvozili manje, ali zbog povećanog uvoza povrća, pre svega krompira, paradajza i pasulja, u konačnoj statistici došlo je do većeg uvoza

Šta se u Srbiji najviše uvozilo od voća i povrća


Naime, kako pokazuju podaci Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS), uvoz voća u Srbiju tokom prošle godine bio je manji za 9,1 odsto u odnosu na 2021. godinu i iznosio je 305.990 tona.

Najveću vrednost uvoza u prošloj godini imalo je južno voće, na prvom mestu banane u iznosu od 61,2 miliona evra, a potom limun i pomorandže. Banane smo najviše uvozili iz Ekvadora, Kostarike i Kolumbije, pomorandže iz Grčke, Turske, Španije, limun iz Turske, Argentine, Španije i Grčke, a grejpfrut iz Turske.

Podaci PKS pokazuju da smo prošle godine uvezli i 26.126 tona jabuke, u vrednosti od 3,7 miliona evra, najviše sa tržišta Severne Makedonije. Od ostalih vrsta voća, jagode smo uvozili iz Grčke, Albanije i Turske, kruške iz Italije i Poljske, a nektarine i breskve iz Grčke, Italije i Španije.

Što se tiče povrća, pokazuju dalji podaci Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, količinski uvoz prošle godine od 169.752 tona bio je za 10,3 odsto viši u odnosu na 2021. godinu. Finansijski, on je bio “težak” 155,1 miliona evra, što je, pak, za 29 odsto više nego 2021. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U Srbiju se lane, svedoče ove podaci, najviše uvozio mladi krompir, paradajz i pasulj, a u nešto manjoj količini crni luk, zamrznuto povrće i krastavac. Najveću vrednost uvoza u 2022. godini imao je paradajz u iznosu od oko 21 milion evra. Sledi pasulj čija je vrednost uvoza bila 20,6 miliona evra.

Krompir se, inače, najviše uvozio iz Holandije i Francuske, pasulj iz Kirgistana, paradajz iz Albanije i Severne Makedonije, crni luk iz Holandije i Severne Makedonije, dok se beli luk najviše uvozio iz Kine.

Od ostalih vrsta povrća, pokazuju podaci PKS, kupus se uvozio iz Severne Makedonije, sveža paprika iz te susedne države i Albanije, kao i krastavci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
voće povrće uvoz voća i povrća Privredna komora Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana