Tekst objavljen: 13.08.2015 11:59        


Globalna tražnja zlata oslabila je u drugom kvartalu ove godine zbog pada prodaje u ključnim zemljama, kao što su Kina i Indija, saopštio je danas Svetski savet za zlato (WGC). "Ukupna tražnja zlata težila je 915 tona, 12 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, mahom u svetlu pada tražnje u Indiji i Kini", navodi WGC, a prenosi agencija Frans pres.

Smanjena tražnja zlata u svetu

"Sa druge strane, tražnja u Evropi i SAD je porasla, mahom zahvaljujući jačanju tražnje zlatnog nakita, poluga i novčića", navodi zavod, dodajući da očekuje rast tražnje u Indiji i Kini do kraja godine.

Cena zlata je u julu pala na najniži nivo u poslednjih pet godina na 1.072,35 dolara za uncu, a kasnije se oporavila na 1.100 dolara za uncu. Na cenu zlata utiče i kretanje dolara, čije jačanje čini sirovine izražene u toj valuti skupljim za kupce koji drže druge valute, što dovodi do pada tražnje.

U Rusiji je ukupna tražnja zlata u drugom tromesečju smanjena 45 odsto na godišnjem nivou, na 10,5 tona. Interesovanje za zlatni nakit je takođe opalo 45 odsto, na 9,2 tone, a za novac i poluge je tražnja bila manje 43 odsto, i iznosila je 1,3 tone.

Udeo Rusije u ukupnom svetskom prometu zlata bio je svega 1,5 odsto, dok je u prvom kvartalu bio blizu dva odsto. Pri tome, po količini zlata koje su kupile centralne banke, Rusija je zadržala lidersku poziciju. U prethodnom tromesečju, Banka Rusije je imala udeo od jedne četvrtine u ukupnoj svetskoj tražnji banaka za zlatom (36,8 tona od globalnih 137,4 tone).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
unka zlata zlato cena zlata američki dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana