Tekst objavljen: 22.04.2015 16:46        


Rate kredita u evrima počeće da rastu, a mesečna naknada za stambeni zajam biće u proseku uvećavana za 1.920 dinara godišnje.

Rast euribora podići će ratu stambenog kredita

Građanima koji imaju stambene kredite već neko vreme rate su padale. Išao im je u prilog stabilan kurs dinara, ali i to što je euribor, odnosno kamata po kojoj srpske banke pozajmljuju novac, na najnižem istorijskom nivou. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da će se ovakav trend u toku narednih godinu dana sigurno promeniti.

Minus

- Vrlo je izvesno da će se euribor polako vraćati na svoje ranije nivoe. Njegov rast će zavisiti od oporavka evropske privrede i kretaće se od 0,5 do 0,75 odsto godišnje. Dakle, kada evropska privreda počne da raste, a procene su da zamah treba očekivati u narednih godinu dana, treba očekivati i početak rasta euribora, a samim tim i kamata na kredite - kaže za „Blic“ Vladimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora Oportjuniti banke.

Veće rate treba očekivati kod svih zajmova u evrima, a najveći ceh platiće više od 93.000 građana koliko ih ima
Prvi put je kamatna stopa u minusu.
stambene kredite. Tromesečni euribor pao je juče prvi put u negativnu zonu i iznosio je -0,001 odsto. Krajem 2013. njegova vrednost je bila 0,3 odsto, a 2008, kad je bio na istorijskom maksimumu, euribor je iznosio čak 5,5 procenata. To u prevodu znači da mesečna rata kredita od 50.000 evra danas iznosi oko 260 evra u proseku, a da je pre osam godina bila oko 400 evra.

I bivši guverner NBS Dejan Šoškić upozorava na mogućnost većih kamata.

- Oni koji žele da uzmu kredit u evrima sa fleksibilnom kamatom vezanom za euribor treba da imaju u vidu da se euribor do kraja otplate kredita može pomerati naviše. Takođe, može se menjati i kurs što je posebno značajno za sve koji imaju prihode u drugoj valuti, recimo u dinarima, a kredit im je u evrima - kaže Šoškić za „Blic“. Naš sagovornik dodaje i da kredit treba uzeti samo ako ga je moguće „otplaćivati bez muke i uvek uz rezervu za eventualni rast euribora i kursa evra“.

Prognoze

I prošle godine u ovo vreme stručnjaci su prognozirali rast euribora, pa samim tim i veće rate za kredite. I tada su, doduše, porast kamate za zaduživanje na međubankarskom tržištu uslovljavali izlaskom iz recesije i rastom privreda u Evropi. Prošlogodišnje prognoze se nisu ostvarile, euribor je otišao u minus, ali bankari su i ranije tvrdili da je za ozbiljniji rast te kamate potrebno nekoliko godina.

Početak

Ekonomista Vladimir Gligorov smatra da će kamate u evrima da rastu, ali da ne treba očekivati značajniji rast u narednih godinu i po dana.

- Evropska privreda tek je počela da se oporavlja. Kako sada stoje stvari, ne bi trebalo očekivati promenu monetarne politike pre druge polovine 2016. - ocenio je Gligorov za „Blic“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Aleksandar 22.04.2015 17:32

    Svi smo toga svesni i svi od toga strepimo - bar ja... Svi me pitaju što se nerviraš kada pada tebi je bolje, ali ja im kaže a šta će biti kad krene da raste??? I pored toga, vi mi dižete pritisak godinu ipo dana ranije! Imali iko od nas drugog izbora osim da se Bogu pomoli i gura dalje? Šta ste nam korisno vi ovim tekstom doneli? Osim dodatnog kidanja živaca!!!

  2. User image
    jovan 23.04.2015 10:53

    Kako šta su ti doneli, informaciju koja je bitna, a ti umesto da se zahvališ ljudima koji pre nego što se desi obaveste javnost o mogućim promenama, napadaš.
    Sami smo krivi jer smo uzimali kredite koju su vezani za stranu valutu, sad ćuti i zahvali se što imaš informaciju koja ti je bitna i pomoću koje možeš da se pripremiš za to što ti sleduje, video bi da si doživeo sudbinu kredita u švajcarcima i da ti niko nije dao info nego samo ti preko noći skoči rata duplo.
    Svaka čast na objavi bitnih informacija!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni kredit u eur stambeni kredit euribor rata kredita kamata na stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana