Tekst objavljen: 17.10.2023 14:05        


Odbor za zaštitu potrošača uputio je Evropskoj komisiji zahtev da se proizvodi kojima je smanjeno pakovanje, a cena ostala ista, posebno obeleže

Proizvodi koji smanje gramažu i zadrže staru cenu dobijaju posebnu oznaku?


Na policama je sve više proizvoda čija su pakovanja smanjena, a cena im je ostala ista. Ova nepoštena proizvođačka i trgovačka praksa uzela je maha na evropskom tržištu, a to pokazuje i najnoviji zahtev koji je Odbor za zaštitu potrošača uputio Evropskoj komisiji. Oni traže da se ovakvi proizvodi ubuduće posebno obeležavaju kako bi kupci bili informisani da su pakovanja manja, a cena nepromenjena.

Biljana Borzan iz ovog odbora saopštila je juče da se sve više građana žali zbog takozvane šrinkflacije, odnosno gotovo neprimetnog smanjivanja pakovanja proizvoda kod kojih cena ostaje ista.

– Tako su , na primer, dečije kašice pale sa 200 na 180 grama, a broj tableta za pranje sudova se smanjio iako je pakovanje ostalo isto. Evropska direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi zabranjuje ovakve manipulacije. Potrošač često ne zna da je došlo do promene količine dok proizvod ne donese kući, a tada je kasno. Nije realno očekivati da kupci u trgovine nose lupe i digitrone kako bi kontrolisali da li je proizvođač nešto promenio. Zato je u Francuskoj jedan trgovački lanac počeo da posebno označava takve proizvode – navodi Borzanova.

Francuzi inače narandžastom bojom označavaju ovakve proizvode.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Borzanova kaže da traži od Evropske komisije smernice kako u ovom slučaju što efikasnije da se primene evropski zakoni, ali i vodič za trgovce koji bi trebalo da slede francuski primer. Posebno je važno da se strogo kontrolišu sastojci u proizvodima jer se sve češće stavljaju jeftiniji, a to se ne napominje na pakovanju ili deklaraciji. Ona navodi zabrinjavajuće primere iz Nemačke i Poljske gde je primećeno da u zubnim pastama ima manje aktivnih sastojaka. U hrani se, upozoravaju, pojavljuje sve više jeftinijih suplementa, a manje skupljih prirodnih sastojaka što može imati negativne posledice i na zdravlje. Zamene sastojaka takođe nisu napisane na pakovanjima.

I na našem tržištu sve je više ovakvih primera o kojima kupci obaveštavaju organizacije za zaštitu potrošača ili jednostavno objavljuju takve primere na društvenim mrežama. Kod nas je, saznajemo, važno da proizvodi budu deklarisani u skladu sa propisima i da deklaracija sadrži sve što je bitno za proizvod uključujući i gramažu. Ona može biti označena na pakovanju, ali ukoliko se utvrdi da ona ne odgovara stvarnoj težini proizvoda onda se smatra da je reč o obmani potrošača ili nepoštenoj poslovnoj praksi. Smanjivanje pakovanja je, kako kažu naši sagovornici iz trgovine, posledica inflacije, ali ako proizvođač smanji pakovanje i istakne novu tačnu gramažu, po našim propisima je to u redu.

Iz potrošačkih organizacija napominju da se kupci žale na ovu pojavu već više godina, ali da je to postalo sve češće zbog rasta inflacije. Na našem tržištu je primećeno da su manja pakovanja čokolada, jogurta i drugih mlečnih proizvoda, supa, konditorskih proizvoda – svuda gde su proizvođači mogli pomalo da zakinu na količini i zarade na tome.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
šrinkflacija trgovačka prevara trgovina evropska komisija biljana borzan manja pakovanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana