Tekst objavljen: 08.09.2015 13:04        


Privreda 19-člane evrozone je u drugom kvartalu, na godišnjem nivou, porasla 1,5 odsto i to je najviši rast u poslednje četiri godine, a u odnosu na prvo tromesečje porasla je 0,4 odsto umesto prvobitno procenjenih 0,3 odsto, saopštio je danas Evropski zavod za statistiku, Evrostat.

Privredni rast evrozone viši nego što se verovalo

Evrostat je takođe podigao procenu privrednog rasta iz prvog kvartala na 0,5 sa 0,4 odsto, zahvaljujući snažnom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Irske, koja nije bila uključena u prvobitnu procenu, prenosi agencija Frans pres. Privredni rast iz prvog kvartala najviši je od trećeg kvartala 2010.

Podaci dolaze u vreme rasta zabrinutosti u pogledu globalne ekonomije, pogođene usporavanjem Kine, druge po veličini svetske privrede. Revidirani podaci ipak pokazuju da je privredni rast u zemljama evropske monetarne unije usporio u prvoj polovini godine, uprkos ogromnom programu stimulacija koji je Evropska centralna banka pokrenula sa ciljem pokretanja privrede nakon dužničke krize.

Evrostat navodi da su sve članice evrozone, osim Francuske, zabeležile rast u drugom kvartalu. Druga po veličini privreda evrozone je u datom periodu stagnirala. Nemačka, najveća privreda monetarnog bloka je u drugom tromesečju imala privredni rast od 0,4 odsto, a grčki BDP je, i pored političke kirze, porastao 0,9 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
peivredni rast evrozona EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana