Tekst objavljen: 23.06.2023 15:15        


Centralna banka Turske podigla je u četvrtak ključnu kamatnu stopu zemlje, skoro je udvostručivši je sa 8,5 odsto na 15 odsto, pošto je nova ekonomska administracija nedavno ponovo izabranog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana krenula u dramatičan zaokret monetarne politike

Preokret: Turska podigla referentu kamatu na 15%


Ogromno povećanje stope od 650 baznih poena je prvo povećanje stope od marta 2021.

Turska je konstantno snižavala svoju referentnu stopu sa 19 odsto krajem 2021. na 8,5 odsto u martu kako je inflacija porasla, premašivši 80% krajem 2022. i smanjivši se na nešto manje od 40 odsto u maju. Tradicionalna ekonomska ortodoksija smatra da se stope moraju povećati kako bi se ohladila inflacija, ali Erdogan, samoproglašeni „neprijatelj“ kamatnih stopa koji naziva alat „majkom svakog zla“ glasno je zastupao strategiju snižavanja stopa.

Rezultat je bila kriza troškova života za Turke jer je valuta zemlje, lira, naglo pala. Izgubio je oko 80% svoje vrednosti u odnosu na dolar u poslednjih pet godina, a Turska se našla na nesigurno niskim deviznim rezervama dok je prodavala devizni kurs da bi veštački poduprla liru.

Arhitekta pokušaja povratka Turske ekonomskoj ortodoksiji je Mehmet Šimsek, ministar finansija kojeg je imenovao Erdogan, a koji je prethodno bio potpredsednik vlade i ministar finansija između 2009. i 2018. godine, a investitori ga veoma poštuju. Nakon nekoliko godina kada je Erdogan vršio jaku kontrolu nad turskom centralnom bankom, čini se da je predsednik spreman da kreatorima monetarne politike dopusti veću nezavisnost — barem za sada.

- Erdogan je prihvatio da je kratkoročni bol neophodan da bi se popravila ekonomija, i da će izgleda da osnažuje Šimšeka dobro igrati na tržištima, rekao je za CNBC o toj odluci Džordž Dajson, viši analitičar konsultantske kompanije Control Risks.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Pitanje će biti koliko dugo će Erdogan tolerisati taj bol, i ako i kada društveni pritisak postane prevelik i on ponovo preuzme kontrolu od Šimšeka, rekao je on. „Iskušenje će biti prisutno da Erdogan još jednom interveniše. Sredinom juna Erdogan je rekao da je njegovo protivljenje povećanju kamatnih stopa nepromenjeno, ali je rekao da će se pridržavati Šimšekovih odluka kako bi smanjio inflaciju.

- Neki naši prijatelji ne bi trebalo da greše, kao što je (pitanje): ’Da li naš predsednik ide na ozbiljnu promenu politike kamatnih stopa?‘“, rekao je tada novinarima. „Ali na osnovu razmišljanja našeg ministra finansija i finansija, dodao je Erdogan, „prihvatili smo da će preduzeti korake brzo i udobno sa centralnom bankom“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mehmet šimsek turska lira turska inflacija ekonomija redžep tajip erdogan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana