Tekst objavljen: 18.07.2022 13:25        


Rok za dvostruko isticanje cena je 5. septembar, ali je jedan trgovinski lanac rešio da to učini ranije

Prelazak na evro zna i da zbuni: Komične situacije iz komšiluka


Iako do upotrebe evra u svakodnevnom životu građana ima još vremena, neki trgovci misle na vreme. Naime, prema pisanju portala Danica.hr, čiju vest je prenela i Slobodna Dalmacija, trgovački div KTC je već od četvrtka krenuo sa dvostrukim iskazivanjem ukupnih iznosa na računima - u kunama i evrima.

Iz lanca su rekli da jekrenula izmena cena i na samim karticama sa cenama, koje stoje na rafovima u prodavnicama,te da će u zakonskom roku i to biti iskazano.

"Rok za dvostruko isticanje cena je 5. septembar, ali se KTC odlučio za dvostruko iskazivanje ranije, kako bikupcima omogućio što lakše prilagođavanjena novu valutu. U sklopu priprema za ulazak Hrvatske u evrozonu, od 1. januara 2023, jedna od obaveza trgovaca je upravo dvostruko iskazivanje cena. Na Veću ministara EU donesen je fiksni kurs konverzije kune u evro", naglašavaju u KTC-u.

Shodno tome,kurs za evro iznosi tačno 7,5345 kuna. Plaćanje u jedinstvenoj valuti, koja inače beleži svoj najveći pad u odnosu na dolar u poslednjih 20 godina, biće moguće nakon ulaska Hrvatske u evrozonu, od prvog dana iduće godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ipak, ono što najviše "brine"običnepotrošače jeste samo snalaženje u prodavnici. Neće biti lako preračunati se, tako da Danica.hr ovaj potez trgovinskog lanca vidi kao - važan, jer je značajno da se kupci pripreme i naviknu na vreme.

Nedavno je, naime, došlo do zabune.Jedan kupac je, kako pišu,natrpao kolica omiljenim sladoledom,misleći da je na akciji. Kad je došao na kasu, neprijatno se iznenadio.

-Ali, to vam je cena u evrima, ne u kunama -rekla mu je kasirka, nakon čega je kupac omiljenu poslasticu vratio u frižider.Sladoled, inače, košta oko 1,70 evra, odnosno nekih 12 kuna. Kupac je zbog cene, iskazane i u evrima, pomislio da je u pitanju proizvod na sniženju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska hrvatska kuna evro prelazak na evro bivša jugoslavija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana