Tekst objavljen: 22.08.2023 14:10        


Na Volstrtu je juče S&P 500 porastao, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje skoku cene deonica Nvidie uoči objave poslovnih rezultata tog tehnološkog diva

Pozitivni signali sa berze, porastao Volstrit


Dow Jones oslabio je 0,11 odsto, na 34.463 boda, dok je S&P 500 porastao 0,69 posto, na 4.399 bodova, a Nasdaq indeks 1,56 odsto, na 13.497 poena.

Rast S&P 500 i Nasdaqa zahvaljuje se jačanju tehnološkog sektora, pri čemu je najviše, u proseku 2,8 odsto, porastao sektor proizvođača čipova.

Deonica Nvidie porasla 8,5 odsto

Najveća dobitnica na Volstritu, sa skokom cene za 8,5 odsto, bila je deonica Nvidie, nakon što su analitičari HSBC banke povećali ciljanu cenu deonice tog proizvođača čipova uoči objave kvartalnih poslovnih rezultata u sredu.

Cena deonice Nvidie porasla je od početka godine više od 220 odsto, što se zahvaljuje euforiji u vezi razvoja veštačke inteligencije (AI).

- Nvidia se smatra brendom za AI. Cena te deonice dramatično je porasla, pa se postavlja pitanje prate li to i poslovni rezultati te kompanije”, kaže Quincy Krosby, strateginja u kompaniji LPL Financial.

U većini ostalih sektora cene su deonica ili pale ili blago porasle. Posledica je to daljeg rasta prinosa na američke obveznice, što je prošle sedmice izazvalo oštar pad cena deonica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Američka cenralna banka mogla još jednom povećati kamatne?

Juče je prinos na 10-godišnje državne obveznice dosegnuo novi najviši nivo od 2007. godine.

Prinosi rastu zbog špekulacija da bi američka centralna banka mogla još jednom do kraja godine povećati kamatne stope ili ih na povišenim razinama zadržati duže nego što se očekivalo.

Naime, svi poslednji podaci pokazuju da je američko tržište rada i dalje snažno, što bi moglo podržati dalji rast potrošnje, a time i povišenu inflaciju.

U fokusu ulagača na Volstritu biće ove sedmice skup čelnika najvećih centralnih banaka u svetu u američkom gradiću Jackson Holeu. Komentari vodećih centralnih bankara o situaciji u privredama i kamatnim stopama mogli bi znatno uticati na smer tržišta.

I na većini evropskih berzi cene deonica su juče porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,06 odsto, na 7.257 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 0,19 odsto, na 15.603 boda, a pariški CAC 0,47 odsto, na 7.198 bodova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze rast indeksa Volstrit svetske berze američke berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana