Tekst objavljen: 22.07.2023 18:00        


Poreski inspektori zatvorili su više od 1.340 radnji zbog neizdavanja fiskalnih računa u drugom kvartalu ove godine, najviše trgovaca, saopštila je Poreska uprava

Poreski inspektori zatvorili 1.340 radnji zbog fiskalnih računa


Ukupno je u drugom kvartalu sprovedeno 4.126 poreskih kontrola, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Nedavno su Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije i Unija poslodavaca Zrenjanin poslali „Predlog za unapređenje procedura“ Poreskoj upravi kako bi se sprečilo neosnovano zatvaranje radnji, koje se često dešava.

U preporukama se navodi da je uočen problem „olakog zatvaranja legalno registrovanih firmi“ koji je često u suprotnosti sa zakonskom regulativom.

Zatvaranja zbog „viška ili manjka novca“ se često koristi u praksi, iako nije u skladu sa članovima zakona jer da je to bila namera zakonodavca bila bi jasno navedena u Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, navodi se u Preporukama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Utaja poreza

„U drugom kvartalu 2023. godine, poreska policija podnela je 229 krivičnih prijava protiv 339 ljudi. Iznos izbegnutog poreza iznosi4,1 milijardi dinara, od čega se gotovo1,7 milijardi odnosi na PDV„, piše u saopštenju Poreske uprave.

Vrednost oduzete akcizne robeiznosi više od17 miliona dinara. U drugom kvartalu 2023. godine oduzeta je veća količina rezanog duvana, cigareta, kafe i alkoholnih pića a manje nafte i duvana u listu, u odnosu na isti period 2022. godine, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Poreska uprava (PU) fiskalni računi zatvaranje radnji utaja poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana