Tekst objavljen: 15.05.2014 10:18        


Poljoprivredni proizvođači, koji spadaju među klijente sa visokom urednošću u otplati lizing rata, uticali su na smanjenje kamatnih stopa za poljoprivrednike tako da su se kamate u 2013. godini kretale od pet do šest odsto, ocenila je Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALKS).

Poljoprivrednici oborili kamate jer su dobri dužnici

Kako se navodi u saopštenju koje prenosi Tanjug, na smanjenje kamata uticala je i velika konkurencija među lizing kompanijama, manji operativni troškovi u odnosu na bankarske i odluka o ukidanju obavezne rezerve.

U 2013. godini u Srbiji se na lizing finansirala kupovina oko četvrtine ukupnog broja poljoprivrednih mašina i opreme, gde je posebno izražena kupovina skupljih mašina. Na lizing se finansirala i kupovina priključne mehanizacije, silosa, sušara, sistema za navodnjavanje, rashladnih komora, plastenika, mešaona hrane i sistema za prijem i isporuku mleka.
Prema rečima predsednika ALKS-a, Dragiše Tadića, niske kamatne stope lizing kompanija se se sve više približavaju kamatnim stopama zemalja EU i takav trend će se nastaviti i u budućnosti.

- Visoka stopa poverenja između lizing kuća i poljoprivrednih proizvođača kreirala je visoku urednost u otplati, te nije došlo do dodatnih rezervacija i otpisa potraživanja, pa se taj pozitivan efekat prelio i na smanjenje kamatnih stopa - objasnio je on, prenosi Tanjug.

Tadić smatra da je to model čiju pozitivnu praksu treba preneti na druge tržišne segmente, i dodaje da bez uredne otplate nema ni niže kamatne stope.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Generalni sekretar ALKS-a, Teodora Milenković, predočila je da poljoprivrednici mogu da izaberu da plaćaju mesečne, tromesečne ili čak polugodišnje rate, u zavisnosti od posla kojim se bave, odnosno da plan otplate prilagode sezonskom karakteru poljoprivredne proizvodnje.

Pored toga, finansiranje na lizing često ne zahteva nikakva dodatna sredstva obezbeđenja, jer sem same mašine ili vozila koja su predmet kupovine, ništa više nije potrebno kao zalog.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamate na lizing kamata na lizing lizing poljoprivrednih mašina lizing za poljoprivrednike poljoprivreda poljoprivredna proizvodnja poljoprivrednici agrar Asocijacija lizing kompanija Srbije lizing kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana