Tekst objavljen: 22.12.2016 10:57        


Tražnja za obveznicama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) denomiranim u dinarima prevazišla je ponudu, odnosno prodato je svih 250 ponuđenih u ukupnom iznosu od 2,5 milijardi dinara, kaže predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke, Zoran Petrović.

Planule dinarske obveznice EBRD-a

Proces upisa i uplate obveznica denominovanih u dinarima koje je emitovala EBRD, kako navodi Petrović u izjavi za Tanjug, završen je 5. decembra 2016, kada su one registrovane u Centralnom registru hartija od vrednosti.

"Najveće interesovanje za te obveznice su pokazale banke i kompanije iz oblasti osiguranja, koje su ponudile skoro 4,2 milijarde dinara", precizira on.

Raiffeisen banka je bila pokrovitelj izdavanja ovih obveznica, a kako je Petrović ranije kazao to znači da je preuzela rizik da ih sve otkupi ukoliko ne bude interesovanja investitora za njih.

Prve obveznice EBRD-a u srpskoj valuti izdate su sa rokom dospeća od tri godine, odnosno dospećem 5.decembra 2019. i varijabilnom kamatom određenom kao tromesečni BELIBOR plus 0,4 procentna poena godišnje, a obračunava se i plaća kvartalno.

Svaka od 250 emitovanih obveznica je u denominovanom iznosu od 10 miliona dinara, a prodajna cena je bila 100 odsto iznosa definisane denominacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
planule obveznice dinarske obveznice ecb

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana