Zvanični kurs Evra za dan 18.05.21. :: 117.5712 rsd
Tekst objavljen: 13.07.2020 11:15        


Da nije pandemije virusa korona, većina penzionera bi već znala gde i u koju banju može da ide o trošku Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Ovako, kako stvari sada stoje, konkurs za besplatnu rehabilitaciju biće raspisan kada se steknu zdravstveni i bezbednosni uslovi da najstariji iskoriste ovo pravo

Penzioneri od sada samo jednom besplatno u banju

Upravo to potvrđuju za "Politiku" u PIO fondu, dodajući da postoji i dosta novina kada je reč o društvenom standardu penzionera. Naime, novim pravilnikom, koji je stupio na snagu 11. juna ove godine, pravo na besplatan oporavak u nekoj od banja Srbije može da se ostvari samo jednom u toku primanja penzije.

Ranijim pravilnikom za besplatan oporavak mogao je da se prijavi svaki penzioner koji pet godina nije koristio ovo pravo. Dakle, penzioneri će ubuduće u banje moći da idu samo jednom.

Razlog je, kako objašnjavaju u PIO fondu, da se omogući što većem broju penzionera da odu na besplatnu rehabilitaciju.

Upitani da li to znači da će ubuduće ipak moći da konkurišu i oni koji su ranije išli po starom pravilniku, u PIO odgovaraju da pravilnik važi za ubuduće i da će svi moći da konkurišu, ali će pravo moći da ostvare samo jednom, piše "Politika".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Druga novina za penzionere jeste i da se rang-lista za oporavak o trošku PIO fonda sada utvrđuje prema vrsti penzije – starosna, invalidska, porodična – a do sada su se utvrđivale po kategorijama osiguranika i u svakoj kategoriji po vrsti prava.

Ubuduće će se sredstva za rehabilitaciju raspoređivati po filijalama i opštinama i prema broju korisnika čija penzija ne prelazi iznos prosečne penzije, što je za isplatu u junu bilo 27.755 dinara. Ranije su sredstva, kažu u PIO, bila srazmerna ukupnom broju korisnika.

Dakle, novim pravilnikom obezbeđena je ravnomerna raspodela novca za rehabilitaciju, bez obzira na kategoriju penzionera, kao i usmerenje sredstava za društveni standard prema korisnicima sa najnižim penzijom.Inače, ukupna sredstva koja PIO fond planira da izdvoji za unapređenje društvenog standarda penzionera iznose 513.660.000 dinara, što je za oko 50 miliona više nego prošle godine.

Od toga je najveći deo, 85 odsto, planiran za oporavak u banjama što je oko 436,6 miliona dinara.

1 komentar

  1. User image
    Goran 13.07.2020 19:51

    Znači po starom,ko je stvarno bolestan i ne daj bože da je bolestan i uz to ima invalidsku penziju koja je veća npr.30 000; a ima tešku dijagnozu,nema banja iako nikada nije bio?!Dvoje koji su kući sami i imaju penziju po 25 000 i hvala bogu stoje dobro sa zdravljem oni mogu?!Valjda je poenta banjskog lečenja poslati stvarno bolesne,a ne dodvoravati se i dalje. Ništa novo ko je nadrljao nadrljao........

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
odlazak u banju besplatna banja penzioneri banje korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana