Zvanični kurs Evra za dan 18.05.21. :: 117.5712 rsd
Tekst objavljen: 21.08.2020 10:35        


U narednih nekoliko meseci nećemo vraćati na isplatu u dva dela - početak i kraj meseca

Penzije će se i dalje isplaćivati u celosti

Penzija za više od 1,7 miliona korisnika će se, do daljeg isplaćivati u celosti.

Ne zna se do kada će to trajati, ali je zasada sigurno da se narednih nekoliko meseci nećemo vraćati na isplatu u dva dela - početak i kraj meseca.

Ovakav način postojao je i ranije za vojne i korisnike poljoprivrednih penzija, a za ostale je uveden tokom vanrednog stanja, kako bi se penzionerima olakšalo podizanje novca. Pored toga, isplatom para odjednom manji su i troškovi za Fonda PIO, jednostavnija je obrada obustava ukoliko ih ima po čeku, a i većini penzionera više odgovara.

Prema podacima Fonda PIO, na mesečnom nivou za isplatu penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao što su naknada za negu i pomoć drugog lica, za telesno oštećenje, pogrebne troškove, kao i za zdravstveno osiguranje najstarijih, izdvaja se 55 milijardi dinara. Fond je i u vreme epidemije virusa korona radio sve vreme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Broj primljenih zahteva za ostvarivanje prava na starosnu, prevremenu starosnu, invalidsku i porodičnu penziju je u periodu pandemije za 9,9 odsto manji od broja zahteva primljenih u uporednom periodu prethodne godine - kažu u Fondu.

U prvoj polovini tekuće godine, u zakonskom roku je rešeno oko 87 odsto podnetih zahteva, što znači da se od 10 primljenih zahteva 8,7 rešenja donese u periodu do 60 dana. To jeste malo lošiji rezultat u odnosu na uporedni period prethodne godine, ali je sasvim u skladu sa mogućnostima Fonda da u periodu vanrednog stanja i vanredne situacije odgovori na zahteve građana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
penzija u celosti penzije isplata penzija penzioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana