Tekst objavljen: 12.07.2016 11:36        


Cene nafte su se danas oporavile, ali su ostale blizu dvomesečnog minimuma pošto su rast pumpanja u SAD, jak dolar i nagoveštaji veće proizvodnje u Iranu i Libiji vratili u fokus problem globalne prezasićenosti ponude. 

Pad nafte zaustavljen

Na današnjem azijskom trgovanju, američka "laka" nafta WTI je ojačala za 10 centi na 44,86 dolara, a severnomorska nafta "brent" se popela za 13 centi na 46,38 dolara za barel, izveštava agencija AFP.

Cene ove sirovine su se spustile sa prošlomesečnog maksimuma od preko 52 dolara za barel, pošto su ublaženi poremećaji u isporukama iz Nigerije i Kanade i jer je pad američke proizvodnje usporio.

Američki dolar je ojačao nakon što je Britanija glasala krajem juna za izlazak iz Evropske unije, pogađajući tražnju u zemljama sa slabijim valutama.

Istovremeno, Teheran planira da udvostruči izvoz sirove nafte dok god svetska tržišta budu apsorbovala rast isporuka, najavio je visoki zvaničnik državne Nacionalne iranske naftne kompanije, objavila je agencija "Blumberg njuz".

Iran sada izvozi oko dva miliona barela nafte od ukupno 3,8 miliona barela dnevne proizvodnje, rekao je Mohsen Gamšari, direktor za međunarodno tržište u iranskoj naftnoj kompaniji.

Prema njegovim rečima, zemlja je povratila oko 80 odsto tržišnog udela koji je imala pre zapadnih sankcija uvedenih protiv njene naftne industrije 2012. godine zbog nuklearnog programa Teherana, prenela je njujorška novinska agencija.

Sankcije su ukinute u januaru ove godine, nakon sporazuma Irana sa međunarodnom zajednicom u vezi sa njegovim nuklearnim programom.

Takođe, libijski državni proizvođač nafte, prema rečima direktora kompanije, radi na ponovnom otvaranuju naftnih luka i obnavljaju proizvodnje.

"Pojedine informacije koje stižu iz Libije ukazuju na to da je proizvodnja možda uspostavljena i da bi mogla početi ponovo da raste", kaže za "Blumberg" Angus Nikolson, tržišni analitičar kompanije IG u Melburnu.

Provajder informacija iz sektora energetike "S||P Global Plats" naveo je u izveštaju da će se zalihe nafte u SAD vrlo brzo suočiti s pritiskom rasta, budući da je špic letnje sezone putovanja u toj zemlji već prošao.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta laka nafta cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana