Tekst objavljen: 03.05.2023 16:10        


Iako smo došli već do polovine godine, kada se očekivalo smirivanje inflacije, činjenice pokazuju da opasnost nije prošla i da su neke zemlje i dalje u velikom riziku od recesije. Prema ovim predviđanjima procentualno najveće šanse ima Velika Britanija, Novi Zeland i SAD, ali ih i slede Nemačka, Italija, Kanada...

Ovo su zemlje sa velikim rizikom da upadnu u recesiju tokom ove godine


Tabelu sa prognozama recesije po zemljama, podelio je na svom Linkdin profilu Vladimir Đukanović, "srpski vuk sa Vol strita" koji je godinama radio u JP Morganu.

Na spisku najviše zapadnih zemalja

Prema toj tabeli i predviđanjima recesije za 2023. godinu, najveću verovatnoću ima UK i to 75 odsto, dok je sa samo 5 odsto manje sledi Nju Zeland. US je rangrana sa verovatnoćom od recesije 65 odsto, dok sa 60 odsto rangirana Nemačka, Italija i Kanada.

Prema ovim podacima, Francuska ima 50 odsto šanse da uđe u recesiju u ovoj godini, dok Južna Afrika 45 odsto, a Australija 40 odsto.

Zemlje Japan, Rusija, Meksiko, Španija... nalaze se u rangu verovatnoće ispod 30 odsto, dok je Švajcarska na 20 odsto.

Kako je ranije naveo Đukanović, jedino rešenje za inflaciju je dizanje kamatnih stopa, što se sporo radi. Inflacija je kako je rekao na 16 odsto a kamate su podignute na šest odsto. "A to mora da se preklopi, da se totalno uspori ekonomska aktivnost, da ljudi izgube posao da bi potražnja postala manja i inflacija smirila", upozorio je tada on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Ali ako to ne uradite, možete za nekoliko godina ceo sistem dovesti u opasnost, dodaje Đukanović, koji ukazuje na visoku inflaciju u Evropi, od koje smo mi zavisni, jer Srbija dosta zavisi od izvoza ka EU gde, kako kaže, nema lidera koji bi čvrsto reagovao na krizu.

Nurijel Rubini, Majkl Beri, Džejmi Dajmon kao i mnogi drugi već mesecima upozoravaju i prognoziraju ekonomske nedaće koje će nas zadesiti na svetskom nivou. Neke od prognoza su: "Dolazi majka svih recesija", "Imaćemo finansijku krizu", "Svet će pasti u duboku recesiju". Kako se čini za sada, još dugo ćemo morati da slušamo i čitamo slične vesti, jer kako stručnjaci prognoziraju krizi uskoro neće doći kraj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
recesija 2023 vladimir đukanović ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana