Tekst objavljen: 24.02.2015 12:35        


ISTANBUL, 9. februara (Tanjug) - Grupa 20 najvećih ekonomija sveta (G20) mora da se usredsredi na povećanje produktivnosti radnika i konkurentnosti ako želi da ispuni obećanje i pokrene privredni rast, saopštila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), uoči sastanka G20 u Istanbulu. Ministri finansija i guverneri centralnih banaka članica G20 razgovaraće danas i sutra u Istanbulu o načinima primene akcionog plana čije s

OECD: Neophodno da G20 pokrene privredni rast

ISTANBUL, 9. februara (Tanjug) - Grupa 20 najvećih ekonomija sveta (G20) mora da se usredsredi na povećanje produktivnosti radnika i konkurentnosti ako želi da ispuni obećanje i pokrene privredni rast, saopštila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), uoči sastanka G20 u Istanbulu.
Ministri finansija i guverneri centralnih banaka članica G20 razgovaraće danas i sutra u Istanbulu o načinima primene akcionog plana čije su pokretanje dogovorili na lanjskom sasdtanku u Brizbejnu, s ciljem podizanja njihovog ukupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za dva procentna poena u narednih pet godina u odnosu na 2013, prenosi Frans pres.
"Prioritet treba dati reformama za unapredjenje veština i znanja radnika i podizanje kvaliteta obrazovnog sistema. Vlade treba da podstiču konkurentnost i inovacije da bi olakšale ulazak novih firmi na tržište, kao i lakše preusmeravanje rada i kapitala ka najproduktivnijim kompanijama i sektorima", navodi OECD.
Strukturne reforme su u mnogim razvijenim ekonomijama usporile u poslednje dve godine, posle niza aktivnosti za vreme globalne finansijske kize.
Reforme sprovedene od početka 2000-ih su doprinele rastu BDP-a po stanovniku od oko pet odsto u proseku, a za najveći deo tog rasta zaslužno je povećanje produktivnosti, navodi organizacija.
"Evropa treba da bude hrabrija u podsticanju investicija u privatnom sektoru, pogotovo u infrastrukturi. Mi u Evropi treba da budemo hrabriji u preduzimanju rizika", izjavio je danas italijanski ministar ekonomije, Pjer Karlo Padoan.
Strukturne reforme, kao i fiskalna i monetarna politika, treba da budu deo svake strategije u cilju jačanja globalnog privrednog rasta, poručili su američki i britanski ministri finansija Džek Lu i Džordž Ozborn uoči sastanka G20.
"Naša poruka G20 je da vlade moraju da upotrebe svo oružje koje imaju na raspolaganju da bi podržale svoje ekonomije i shvatile da je zajednički cilj G20 snažan, održiv i uravnotežen globalni privredi rast", naveli su ministri, dodajući da je neophodno da Grčka odgovorno pristupi reformama, oporavku i privrednom rastu, uz blisku saradnju sa evropskim i medjunarodnim partnerima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana