Tekst objavljen: 01.07.2022 13:15        


Od danas će cigarete biti skuplje za 10 dinara po paklici

Od danas i za najjeftinije cigarete mora da se izdvoji 300 dinara


Do poskupljenja dolazi zbog uvećanja akcize, koja se u skladu sa akciznim kalendarom koriguje svakih šest meseci, odnosno u januaru i julu.

Akciza će biti povećana sa 79,75 na 81,25 dinara, dakle za dinar i po, a ona će se do kraja 2025. godine, shodno dinamici korekcije dva puta godišnje, povećati još šest puta.

Cilj ovih izmena jeste usklađivanje sa standardima Evropske unije (EU) po kojima bi do 2025. godine i kod nas prihod države na 1000 komada cigareta trebalo da se poveća sa 70 evra, koliko je sada, bar na 90 evra.

Takva praksa, po kojoj se zbog akciznog kalendara, dva puta godišnje uvećavaju akcize, nastaviće se u naredne tri godine što znači da će ovaj državni namet svoju vrednost promeniti još pet puta.

Za naše prilike u nekim državama, poput Irske gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i 9 evra, to je izuzetno skupo. Ako je za utehu, postoje i države gde je duvan jeftinijii i u proseku se kreće između 3,5 do 5,5 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


I iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigaret uvećava se za dinar po milimetru što znači da će i oni koji ih koriste plaćati skuplje svoj užitak a poskupeće i nesagorevajući duvan.

Sve u svemu, u naredne tri godine pušaći će sve skuplje plaćati svoj užitak, pa je realno očekvati da 2025. godine srpske cene duvanskih proizvoda dostignu evropske.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cigare poskupljenje paklica cigareta nova poskupljenja pušači evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana