Tekst objavljen: 14.06.2023 14:35        


Pored postojećih letova za Istanbul sa aerodroma „Morava” kod Kraljeva, kreću i sezonski do Soluna i Tivta. Kasni gradnja nove piste

Novi letovi sa kraljevačke "Morave"


Od polovine juna važiće letnji red letenja sa aerodroma „Morava” u Lađevcima kod Kraljeva. Prvi ovogodišnji sezonski let do Soluna bio je juče, a drugi ka istoj destinaciji planiran je za 18. jun. Tako će sve do kraja letnje sezone, avioni na ovoj destinaciji, uz cenu karte u jednom smeru od oko četiri hiljade dinara, saobraćati utorkom i nedeljom kada su predviđeni i povratni letovi.

Avioni sa „Morave” ovog leta prevoziće putnike i do Tivta, uz istu cenu karte, ali sredom i petkom. Tim danima predviđeni su i povratni letovi, a prvi je zakazan za 14. jun.

Tokom letnjeg reda vožnje održavaće se već postojeće linije od Kraljeva do Istanbula, samo su ove letnje sezone, odlazeći i povratni letovi, umesto sredom i subotom predviđeni utorkom i subotom. Sadašnja cena karte u jednom smeru iznosi 5.190 dinara. Sve ove letove obavljaće domaća avio-kompanija „Er Srbija”, koja od države dobija i subvencije za održavanje ovog avio-saobraćaja.

Inače, tokom prethodnih meseci ove godine, sa „Morave” je prevezeno 3.120 putnika. Odavde lete avioni, kapaciteta najviše do 180 putnika, a poleću sa stare vojne piste prilagođene za manje putničke letilice. Za pomenuto prilagođavanje vojnog aerodroma i za civilni saobraćaj država je uložila oko milijardu dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Istina, još pre tri godine najavljen je početak gradnja nove piste za kargo i čarter letove, dužine 3.500 i širine 60 metara. Prema nekim računicama, država bi za realizaciju tog projekta uložila dodatnih 155 miliona dinara. To bi, prema oceni stručnjaka, znatno poboljšalo profitabilnost aerodroma i pospešilo privredni razvoj regiona sa oko dva miliona stanovnika. Međutim, još uvek nema radova na novoj pisti pa smo za objašnjenje o kašnjenju upitali Dragana Bugarinovića, direktora aerodroma „Morava”.

– Uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ove godine se očekuje usvajanje prostornog plana posebne namene mešovitog vojnog i civilnog aerodroma „Morava”.

Ovim će se stvoriti uslovi za izgradnju nove poletno-sletne staze, kao i svih pratećih objekata neophodnih za funkcionisanje kargo saobraćaja. Takođe, trenutno se radi na projektno-tehničkoj dokumentaciji o dobijanju građevinskih dozvola za proširenje platforme za parkiranje vazduhoplova, kao i za izgradnju objekata tehničkog bloka i vatrogasne stanice na prostoru na kome je nedavno okončana eksproprijacija prema prethodnom planu proširenja civilnog aerodroma „Morava”. Inače, sadašnja platforma omogućava parkiranje samo jednog vazduhoplova, a pomenutim proširenjem će se omogućiti prihvatanje do pet aviona – objašnjava za „Politiku” direktor Bugarinović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
letovi iz kraljeva kraljevo tivat Aerodrom Morava Air Serbia kraljevo - istanbul kraljevo - solun

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana