Tekst objavljen: 02.04.2015 13:17        


Protiv bivših menadžera Hipo Alpe Adria banke Volfganga Kulterera i Tila Berlina podignute su optužnice za proneveru novca koji je bio u opticaju u Srbiji i Hrvatskoj, a najavljena je i optužnica protiv Jozefa Kirhera. Kulterer i Berlin su optuženi za proneveru, zbog čega će morati da odgovaraju pred sudom, a proces će voditi sudija Ditmar Vasertojrer.

Nove optužnice u aferi Hipo banka

Radi se o troškovima jednog veštačenja, koje je prema tužilaštvu Hipo morala da plati, ali su troškovi u visini od 4,3 miliona evra prebačeni na Kertner Landesholding.

Prema optužnici, U Lihtenštajnu je osnovana "poresko neutralna" firma, koja je služila za prosleđivanje novca mimo zvaničnih kanala, neplaćajući porez.

Prema pisanju bečkog dnevnika Kronen cajtung radi se o milionskim isplatama iz Beograda, sa kojima je u Srbiji i Hrvatskoj finansiran konsalting.

Bivši šef banke Kulterer je, navodno, rekao da su često korišćena neoporezovana sredstva poserdstvom firme u Lihtenštajnu.

Kirher je, na drugoj strani, optužen da je u džep stavio 550.000 evra, prodajući zemljište banke.
Državno tužilaštvo u Klagenfurtu, koje istražuje aferu u vezi Hipo Alpe Adria banke, namerava da podigne optužnicu protiv Kirhera i dvoje austrijskih biznismena.

Kirher je, navodno, 2007. trojici hrvatskih političara platio po 210.000 evra kako bi zemlju u vlasništvu banke na ostrvu Pag preinačili u građevinsko zemljište.

Isplata mita usledila je preko jedne firme "Monarola Invest" u Lihtenštajnu, tim povodom, uspostavljene ćerke firme Hipo banke.

Državno tužilaštvo smatra da je u vezi ovog projekta, preko lažnih računa, prebačena suma u visini od 1,7 miliona evra.

Pored Hrvata, dvoje austrijskih biznismena je dobilo po 250.000 evra, a i Kirher je za sebe, navodno, uzeo 550.000 evra.
Advokat Kirhera negira ove optužbe, koje je objavio bečki nedeljnik "Profil".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hipo banka afera hipo banke pronevera kapital

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana