Tekst objavljen: 03.03.2024 9:00        


Veštačka inteligencija već je dobro ušla u mnoge industrijske grane, a pomeranje granica u tehnološkom svetu i svakodnevni noviteti ne prestaju da iznenađuju i privlače ozbiljna sredstva

Niški startap pokazao kako veštačka inteligencija pomaže pčelarima


Među njima je i izum startapa Bihold (Beehold) iz Niša koji se bavi razvojem digitalnog asistenta u pčelarstvu. Zahvaljujući uspehu i njegovoj prepoznatljivosti, koja je ostvarena i pobedom na regionalnom Tech Boost programu, Bihold je privukao pažnju investitora i 50.000 dolara investicija koje su došle iz Kanade, Turske i Bosne i Hercegovine.

Zasnovan na veštačkoj inteligenciji Bihold izum bi mogao u potpunosti da eliminiše potrebu za ručnim pregledom košnica.

Petar Pajić, član tima ovog startapa kaže za NIN da osmišljeni "asistent" omogućava pčelarima da dobiju precizne informacije o stanju u košnicama bez potrebe za fizičkim prisustvom u pčelinjaku, a čime se smanjuje potreba za otvaranjem košnica i omogućava brže i efikasnije reagovanje na potrebe pčelinje zajednice.

Pčelari tako u svakom trenutku znaju koliko je meda u košnici, kakav je raspored saća i meda ili kada su pčele aktivne. Moguće je utvrditi i kako temperatura utiče na pčele, ali i kako globalno zagrevanje utiče na rad pčela, u koje doba godine je u kom delu Srbije najbolje pčelariti...

Cilj digitalizacija svake košnice

Imajući u vidu složenost pčelarenja, mnogi pčelari su verovatno bar jednom u životu poželeli ličnog asistenta. Tako je zapravo i ideja za Beehold proistekla iz ličnog iskustva i prepoznavanja problema unutar pčelarske zajednice.

"Pokušaji za rešavanje ovih problema započeli su još pre oko 15 godina, ali tehnologija tada nije bila dovoljno napredna da podrži sve ideje. Sa razvojem tehnologije i dostupnošću naprednijih alata i metoda, tek 2021. stvoreni su uslovi za realizaciju Beehold projekta. Cilj nam je da se digitalizuje svaka košnica na planeti, čime bi se pčele učinile zdravijima, a rad pčelara efikasnijim", kaže nam Pejić.

Ideja je zahtevala i dosta ulaganja, vremena i tehnološkog razvoja. Kompleksnost tehnologije koja stoji iza digitalnog asistenta za pčelare zahteva intenzivan razvoj i testiranje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Benefite prepoznali i klijenti

"Naši klijenti su pčelari iz Srbije, uključujući profesionalce, hobi pčelare i početnike, ukupno njih 50. Nalazimo ih na društvenim mrežama. Sada, međutim, proširujemo metode privlačenja klijenata uspostavljanjem partnerstava sa proizvođačima IoT uređaja za pčelarstvo i zajedničkim nastupima na tržištu. Uspeli smo da uspostavimo uspešno partnerstvo sa kompanijom Fitnet i da dobijemo podršku UNDP-a za implementaciju naših rešenja u Bosni i Hercegovini, što otvara nove puteve za širenje našeg kruga klijenata", kažu iz Beeholda.

Ne kriju da se uprkos dobrim rezultatima i prihvaćenosti ideje suočavaju sa nerealnim očekivanjima malog broja klijenata koji očekuju da proizvod, koji je još uvek u fazi razvoja i testiranja, funkcioniše bez greške.

"Trenutno je najveći izazov pronalaženje investitora koji razumeju složenost i dugotrajan proces razvoja našeg deep-tech proizvoda, odnosno pronalaženje investitora koji su spremni na dugoročna ulaganja, bez očekivanja brzog profita", zaključuje Petar Pejić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
petar pejić pčelarstvo u srbiji beehold domaći startapi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana