Tekst objavljen: 21.02.2015 4:05        


MOSKVA, 6. februara (Tanjug) - Neto profit Sberbanke Rusije za januar 2015. godine smanjen je, po ruskim obračunskim standardima, 8,4 puta, na 3,7 milijardi rubalja (56 miliona dolara), saopštila je banka. U januaru prošle godine neto profit banke bio je 31,6 milijardi rubalja.

Neto profit Sberbanke u januaru pao 8,4 puta

MOSKVA, 6. februara (Tanjug) - Neto profit Sberbanke Rusije za januar 2015. godine smanjen je, po ruskim obračunskim standardima, 8,4 puta, na 3,7 milijardi rubalja (56 miliona dolara), saopštila je banka.
U januaru prošle godine neto profit banke bio je 31,6 milijardi rubalja.
Glavni uzrok pada profita je rast troškova na ime kamata na pozajmice od Banke Rusije, kao i uvećanje izdataka za kamate na depozite pravnih lica.
Januar je bio najteži mesec za Sberbanku zbog rasta troškova finansiranja, rečeno je Tasu u pres službi banke, uz napomenu da se očekuje postepeni oporavak neto prihoda od kamata.
Rezerve zbog mogućih gubitaka po kreditima u januaru ove godine povećane su 5,8 odsto, na 857 milijardi rubalja.
Čista dobit po kamatama, smanjena je u januaru u poredjenju s istim mesecom lani 33,6 odsto, na 47,9 milijardi rubalja.
Banka objašnjava da je prihod od kamata povećan 34,3 odsto, medjutim rashodi po kamatama su porasli 131,7 odsto, prvenstveno zbog rasta vrednosti sredstava Banke Rusije i sredstava pravnih lica.
Tas podseća da je 16. decembra prošle godine centralna banka Rusije povećala referentnu kamatnu stopu 6,5 odsto odjednom, na 17 odsto, što je znatno povećalo cenu sredstava centralne banke i medjubankarskog tržišta. Ključna stopa je snižena na 15 odsto krajem januara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana