Tekst objavljen: 05.09.2023 14:30        


Ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner podneo je Bundestagu predlog budžeta za 2024. koji predviđa nastavak zabrane prekomernog zaduživanja i manje prostora za dodatna izdvajanja

Nemačka planira budžet za narednu godinu i žali za vremenima kad je kasa bila puna


Lindner (FDP) je nedavno u intervjuu za ARD jasno rekao da je cilj saveznog budžeta za 2024: povratak finansijsko-političkoj normalnosti nakon godina zaduživanja.

"Deficiti su previsoki. Mere uvedene zbog krize podsticale su zaduživanje", rekao je Lindner. Sad se, smatra on, radi o konsolidaciji.

Lindnerov predlog predviđa izdatke u idućoj godini od 445 milijardi evra, što je oko 30 milijardi manje nego u ovoj godini, ali još uvek oko 90 milijardi više nego 2019, kada je donet poslednji budžet pre korone.

Nakon toga su usledile pandemija, pa onda i energetska kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu. Nemačka vlada je za period od 2020. do 2022. van snage stavila odredbu o zabrani prekomernog zaduživanja i uzimala je kredite kao nikad ranije, prenosi Dojče vele (DW).

U idućoj godini bi svi resori osim Ministarstva odbrane morali da štede. Denis Rode iz vladajuće Socijaldemokratske partije već deset godina je član Odbora za budžet Bundestaga, i kaže da je ovo najizazovniji budžet dosad.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Mnogo toga će morati da se preispita kako bi se održala odredba o zabrani prekomernog zaduživanja.

"Nama je važno da na kraju bude sačuvana unutrašnja, spoljna i socijalna sigurnost. A to vidim u ovom budžetu", kaže Rode.

Velika ušteda se postiže smanjenjem izdvajanja iz budžeta za penzijsko osiguranje i osiguranje za negu. Osim toga, oni koji imaju veće plate ne bi trebalo da dobijaju pomoć za vreme trudničkog i porodiljskog odsustva.

Ali, ima i zahteva za povećanjem izdataka. Tako bi trebalo da bude povećana podrška onim građanima koji mogu da rade, ali nemaju posla i ne dobijaju novac za nezaposlene.

Takođe, ugostitelji se bori protiv povratka punog PDV-a, što je najavljeno za iduću godinu. Zadržavanje smanjene stope PDV-a značilo bi tri milijarde evra manje prihoda u državnoj kasi. Industrijske grane koje troše mnogo energije zahtevaju državnu pomoć ili poreska rasterećenja kod troškova struje. I to bi državu koštalo milijarde.

Za sve to ima malo prostora zbog odredbe o zabrani prekomernog zaduživanja zapisanoj u Ustavu.

Zabrana prekomernog zaduživanja garantuje da budućim generacijama ne ostavljamo prevelik teret kamata, podseća poslanik vladajućih Liberala i stručnjak za budžet Oto Frike.

Ali iz SPD-a, i naročito iz redova vladajućih Zelenih, čuje se tvrdnja da su za budućnost potrebne investicije. Neki bi rado da ponovo stave van snage zabranu prekomernog zaduživanja tvrdeći da je za infrastrukturu i za zaštitu životne sredine potrebno više novca.

Zabrana prekomernog zaduživanja, međutim, ostaje. Nju ne žele da ukinu ne samo Liberali, već ni kancelar Olaf Šolc.

Sledi višemesečna rasprava u parlamentu, ali već sada je jasno da su prohujale godine kada je državna kasa bila pun. U raspravi koja će trajati do polovine novembra moći će da se dogovore samo neke manje pojedinosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka budžet državni budžet 2024

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana