Tekst objavljen: 20.02.2014 12:00        


Nedavna anketa na portalu Kamatica pokazala je da više od polovine posetilaca portala i dalje, čim se nađe u mogućnosti, dinare menja u stranu valutu, dok se samo 15 procenata anketiranih izjasnilo se da zadržava sav svoj novac u domaćoj valuti. Ostali, kažu, i tako nemaju novca.

Ne menjajte dinare u evre ako nemate dobar razlog

Kako piše list Blic, naviku da se deo primanja pretvori u devize treba zaboraviti ukoliko se taj novac kasnije ponovo vrati u dinare jer se na razlici u kursu gubi novac.

Tako, na svega desetak evra koje prvo kupimo a potom prodamo izgubimo četiri do šest dinara i to ako za ovu transakciju koristimo usluge menjačnica. Blic navodi da ako to radimo u banci, gubitak je i oko deset odsto.

Menjačnice imaju pravo da za svoje usluge naplaćuju proviziju koja iznosi maksimalnih tri odsto. Razliku između prodajnog i kupovnog kursa određuju same menjačnice, ali su im osnovni reper kursevi banaka sa kojima imaju zaključene ugovore.

Da li će raspon biti veći ili manji, određuje i poslovna politika menjačnice, odnosno da li se ide na veliku razliku i manji obrt, ili na malu razliku a veliki obrt.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro kursna lista nbs devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana