Tekst objavljen: 07.02.2014 8:08        


Dinar će danas oslabiti prema evru za 0,1 odsto i srednji kurs će iznositi 116,1253 dinara za jedan evro, što će biti najniža vrednost domaće valute. Po zvaničnom srednjem kursu NBS, evro će koštati oko devet para više nego juče, kada je kurs bio 116,0376 dinara za jedan evro.

NBS prodala 350 mil. evra a dinar najslabiji od 2012.

Dinar će biti slabiji za 1,3 odsto nego prvog dana ove godine, za jedan odsto slabiji nego pre mesec dana, i za 4,2 procenata slabiji nego u isto vreme prošle godine. Domaća valuta je ove godine bila najjača 1. januara, kada je jedan evro koštao 114,6421 dinara.

Dinar je na ovom nivou poslednji put bio sredinom septembra 2012. godine. Pad kursa znači više kamate za građane sa stambenim kreditima i ostalim zajmovima indeksiranim u evrima, nakon praktično godinu dana manje-više nepromenjenog iznosa rate. S druge strane, jeftiniji dinar će dobro doći srpskim izvoznicima, koji tako postaju cenovno konkurentniji na stranim tržištima, zbog čega većina ekonomista podržava strategiju postepenog klizanja kursa. Treća posledica je rast cena uvozne robe, što bi, bar teorijski, moglo da pomogne domaćim proizvođačima, piše Danas.
Višenedeljni pad vrednosti domaće valute još traje iako je Narodna banka Srbije od početka godine intervenisala prodavši 350 miliona evra. Raspisivanje vanrednih izbora nije razlog slabljenja dinara, kažu upućeni i procenjuju da narednih meseci neće biti velikih promena kursa.

NBS je saopštio da su slabljenje dinara izazvali domaći uvoznici energenata povećanom tražnjom za devizama, kao i turbulencije na svetskom finansijskom tržištu zbog promene monetarne politike američkih federalnih rezervi.

Upućeni kažu da je nezahvalno prognozirati kako će se dalje kurs kretati, ali očekuju da bude relativno stabilan, prenosi RTS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kakav god da je kurs nije svejedno gde građani kupuju ili prodaju devize. Razlika između donjeg i gornjeg kursa u menjačnicama je oko dinar i po, a u bankama i do šest dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizni kurs kursna lista nbs evro dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana