Tekst objavljen: 07.11.2013 13:45        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je odlučio da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena i ona sada iznosi 10 odsto navodeći da se "nastavlja smanjivanje inflatornih pritisaka i inflacionih očekivanja i očekuje da će se u oktobru međugodišnja stopa inflacije naći blizu donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja".

NBS ponovo smanjila referentnu kamatu, sada je 10 odsto

S obzirom na to da je inflacija već na niskom nivou, Narodna banka Srbije će mere monetarne politike u narednom periodu usmeriti na zadržavanje inflacije u granicama cilja, konstatovao je Izvršni odbor.

Padu međugodišnje stope inflacije, po oceni Izvršnog odbora, uz mere monetarne politike, doprinose i pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, niska tražnja i relativna stabilnost kursa kojoj doprinose veoma povoljna spoljnotrgovinska kretanja, navodi NBS.

U saopštenju se dodaje da je deficit tekućeg računa u toku trećeg tromesečja iznosio svega 1,4 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda i to u uslovima povećane ekonomske aktivnosti.

Pored toga, očekivani efekti fiskalne konsolidacije i pozitivna kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima doprineće zadržavanju međugodišnje inflacije u granicama cilja naredne godine, ocenio je Izvršni odbor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije referentna kamatna stopa kamata ekonomija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana