Tekst objavljen: 14.10.2023 9:00        


Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju septembra ove godine iznosile su 24,18 milijardi evra, što je najviši nivo od 2000. godine, saopštila je NBS.

NBS objavila nove podatke, devizne rezerve dodatno uvećane


U septembru su bruto devizne rezerve povećane za 558,8 miliona evra. U odnosu na kraj avgusta neto devizne rezerve bile su više za 488,2 miliona evra.

Na tom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 180,6 odsto i 6,5 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 19,96 milijardi evra, što je takođe najviši nivo neto deviznih rezervi krajem meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi u septembru prvenstveno je rezultat intervencija NBS kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv 510 miliona evra).

Ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, donacija, kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 124,1 milion evra.

Ti prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu neto otplate kredita Srbije u iznosu od 94 miliona evra i za izmirivanje ostalih deviznih obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu 92,7 miliona evra, navela je centralna banka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjen

Na povećanje deviznih rezervi u septembru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 111,4 miliona evra koji je u najvećoj meri rezultat jačanja dolara u odnosu na evro za oko 3,2 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 3,7 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 462 miliona evra (promet bez NBS) i bio je za 140 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

Za devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je oko 5,65 milijardi evra. Vrednost dinara prema evru u septembru je gotovo nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru kupila 615 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila tri milijarde i 385 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rekordne devizne rezerve Narodna banka Srbije devizne rezerve devizne rezerve nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana