Tekst objavljen: 16.12.2013 12:59        


Narodna banka Srbije je objavila program monetarne politke u 2014. godini kojim je predviđeno da inflacija bude u granicama od 2,5 do 5,5 odsto.

NBS: Naredne godine inflacija od 2,5 do 5,5 odsto

Osnovni cilj monetarne politike je postizanje i održavanje srednjoročne stabilnosti cena, čime se doprinosi i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema i ostvarivanju održivog ekonomskog rasta, navodi se u programu monetarne politike NBS.

Procena inflacije u narednom periodu zasnovana je, kako je objašnjeno, na oceni da neće biti završene strukturne reforme i liberalizacija cena.

NBS će nastojati da ciljanu inflaciju ostvari pomoću osnovnog instrumenta monetarne politike - referentne kamatne stope, koja će se menjati na dosledan i predvidiv način, zavisno od ekonomskih kretanja i projekcija inflacije, a koristiće i druge instrumente iz svoje nadležnosti.

I u idućoj godini centralna banka Srbije će nastaviti da sprovodi režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa.

Intervencije na deviznom tržistu biće sprovođene kako bi se smanjile prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa, očuvala cenovna i finansijska stabilnost i održao odgovarajući nivo deviznih rezervi, navodi se u programu monetarne politke NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije 2014. inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana