Tekst objavljen: 02.07.2014 10:30        


Narodna banka Srbije u ovoj godini obeležava 130 godina od kada je pod imenom Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije, 2. jula 1884. godine, zvanično počela sa radom, kao akcionarsko društvo, a sada kao centralna banka Republike Srbije i jedna od najvažnijih institucija naše države.

Narodna banka Srbije obeležava 130 godina rada

Narodna banka će, tim povodom, u prvoj nedelji jula organizovati brojne aktivnosti koje će, u radnoj atmosferi, podsetiti na protekla vremena i do sada postignute rezultate.

Od 1. do 4. jula Narodna banka Srbije će biti domaćin 21. Godišnje konferencije Međunarodnog komiteta muzeja novca i bankarstva - ICOMON-a 2014, strukovne muzejske organizacije pod patronatom UNESKO-a. Ovogodišnja konferencija posvećena je očuvanju baštine i finansijskoj edukaciji koju sprovode muzeji novca centralnih banaka i drugih banaka, kao i muzejske institucije učesnica konferencije.

Tim povodom, u svečanom holu zdanja Narodne banke Srbije na Slaviji, biće svečano otvorena izložba autora iz nekoliko zemalja učesnica Godišnje konferencije ICOMON-a 2014. pod nazivom „Znanjem pobedi“, kao i retrospektivna izložba Centra za posetioce Narodne banke Srbije posvećena desetogodišnjici njegovog rada.

Narodna banka Srbije je 2004. pokrenula novi vid izložbeno-edukativnih aktivnosti formirajući Centar za posetioce sa osnovnom muzejskom postavkom, povremenim izložbama i pratećim obrazovnim programima i interaktivnim sadržajima koji su namenjeni široj javnosti.

Narodna banka Srbije, kao i sve centralne banke u svetu, pridaje značaj izdanjima novca koja su nastajala u periodu njenog delovanja, ali i doprinosi očuvanju numizmatičkih vrednosti nastalih u vremenu koje je prethodilo njenom osnivanju, a koje potvrđuje dugu tradiciju korišćenja novca na prostoru današnje Srbije.



U vreme kada je srpska država, nakon oslobođenja od Turaka, svoje novovekovno postojanje započela osnivanjem najvažnijih državnih i kulturnih institucija, novčani sistem Srbije karakterisalo je odsustvo nacionalnog novca i upotreba čak 43 monete drugih država. Postojala je jaka potreba za osnivanjem centralne banke, što se dogodilo tek tri decenije kasnije osnivanjem Privilegovane narodne banke Kraljevine Srbije 1884. godine.

Banka je organizovana po ugledu na Belgijsku narodnu banku, koja je u to vreme važila kao obrazac savremenog organizovanja bankarske institucije.

O dugoj i svetloj tradiciji govori i podatak da je Narodna banka Kraljevine Srbije u prvo vreme bila smeštena u samom centru grada, u Knez Mihailovoj ulici, a posle u reprezentativnom, namenski podignutom zdanju u Ulici kralja Petra, u kome je i danas.

Do 1920, kada je njena teritorijalna nadležnost proširena, zakonodavac je Banku smatrao samo kao kreditnu ustanovu, a od 1931. poverena joj je kao nova funkcija- monetarna politika, a kao druga - kreditna politika. Prvi i najvažniji zadatak Banke, koja u skladu s promenom imena države od 1929. deluje pod nazivom Narodna banka Kraljevine Jugoslavije, postaje staranje o novcu i održavanje njegove stabilnosti.

Za vreme Drugog svetskog rata Banka je obavljala poslove iz svog predstavništva u Londonu. U septembru 1946. godine Banka je nacionalizovana i od tada je obavljala svoje funkcije pod imenom Narodna banka Jugoslavije.

Zakonom za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora, koji je stupio na snagu 4. februara 2003. godine, Narodna banka Jugoslavije nastavlja dalje da radi kao organ države Srbije (NBS).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana